Salvamontiştii îi sfătuiesc pe bihoreni să ţină cont de o serie de recomandări înainte să se aventureze într-o excursie în zonele muntoase, în perioada Sărbătorilor Pascale.

Astfel, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo îi avertizează pe cei care optează pentru zona Parcului Natural Apuseni că drumul de acces dinspre Boga spre Padiş este practicabil doar până la Glăvoi. De acolo, în amonte, există porţiuni acoperite cu acumulări de gheaţă sau zăpadă udă, întărită. Acestea pot împiedica traficul normal sau chiar şi cel cu maşini 4 x 4. În aceleaşi condiţii se află şi drumul de acces dinspre Cluj-Huedin, respectiv de la Ic Ponor către complexul de cabane Padiş.

De asemenea, din cauza precipitaţiilor din ultimele zile şi având în vedere că prognoza meteo pentru weekend indică ploi de 15-20 litri pe metru pătrat, este posibil ca drumurile să fie afectate de viituri şi şuvoaie.

"Recomandăm celor care intentionează să se deplaseze în aceste zone, să se informeze cât mai exact dacă şi până unde se poate urca pe aceste drumuri la posturile de poliţie din Pietroasa şi Rachiţele sau la Administraţia Parcului Natural Apuseni", se precizează într-un comunicat al Salvamont-Salvaspeo.

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti ca în zona masivului Bihor-Vlădeasa este indicat să rămână în perimetrul localităţilor rurale în care pot găsi numeroase pensiuni, cabane sau campinguri.

Şi drumul Remeţi-Coada Lacului de acumulare Leşu-Stâna de Vale poate fi afectat de viituri. Cei care doresc să meargă de Paşti în această zonă pot solicita informaţii de la Primăria sau Poliţia Remeţi.

Cei de la Salvamont mai avertizează că în multe locuri de pe traseele turistice din zona Padiş zăpada are încă straturi considerabile. De aceea, riscul de accidentare sau rătăcire este foarte ridicat.

Pârtiile de schi nu mai sunt practicabile deoarece zăpada s-a topit aproape integral atât în zona Vârtop-Arieşeni cât şi în Stâna de Vale.

Pe de altă parte, bihorenii care vor să se campeze în zona Defileului Crişului Repede, în perimetrul Bratca-Vadu Crişului, inclusiv pe văile adiacente trebuie să ţină cont de faptul că din cauza precipitaţiilor şi topirii zăpezilor, se vor produce creşteri ale nivelului apelor, luncile utilizate pentru instalarea corturilor fiind expuse inundării.