Perioada din apropierea sărbătorilor de iarnă provoacă tensiuni între reprezentanţii Teatrului de Stat şi cei ai Casei de Cultură a Sindicatelor (CCS). Şi asta pentru că managerul CSS a programat o serie de spectacole în luna decembrie care, potrivit lui Daniel Vulcu, directorul trupei Iosif Vulcan, încurcă programul de premiere, spectacole şi repetiţii al actorilor.

"Plătim o chirie mare, 20.000 de lei pe lună, şi în plus tot Casa de Cultură a Sindicatelor vine cu pretenţii. În loc să dăm noi programul şi ei să ne ceară sala când au nevoie, ni se comunică un program după care noi trebuie să ne facem repetiţiile", a declarat Daniel Vulcu, precizând că trebuie să facă astfel de compromisuri de mai multă vreme încoace.

Totuşi conflicul s-a înteţit în momentul în care directorul trupei Iosif Vulcan a primit programul pe luna viitoare. "În luna decembrie intenţionăm să folosim sala doar în prima jumătate a lunii, dar şi atunci în opt zile sunt programate alte evenimente. Întrebarea e de ce mai plătim atunci chirie", a mai spus Daniel Vulcu.

Teatrul de Stat a pregătit premiera spectacolului "Vrăjitorul din Oz", pe 7 noiembrie, cea a spectacolului "Amor cu repetiţie" pe 19 noiembrie, iar după acea dată au fost plănuite repetiţiile pentru premiera "La grande magia", un spectacol în regia lui Alexandru Colpaci.

În schimb, CCS are în calendar un spectacol de Ziua Naţională a României, Conferinţa Judeţeană a PD-L pe 3 decembrie, dar şi alte evenimente precum un concurs organizat de UDMR pe 11 decembrie şi concertul lui Fuego pe 17.

Până la publicarea acestei ştiri, Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor nu a putut fi contactat.

Teatru cu chirie

Între Teatrul de Stat Oradea şi Casa de Cultură a Sindicatelor există un contract de închiriere din 15 decembrie 2007. Până în luna septembrie a anului acestuia, Teatrul plătea pe lună 24.000 de lei chirie, iar de atunci, la cererea Teatrului, aceasta a fost redusă la 20.000 de lei.

"Contractul nu este unul de exclusivitate, pentru că şi Casa de Cultură a Sindicatelor funcţionează într-un sistem de autofinanţare. Nu putem fi singurii beneficiari", a declarat pentru BIHOREANUL Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat.

Acesta recunoaşte că situaţia este una complicată, dar susţine că în majoritatea cazurilor cele două instituţii se puteau înţelege în privinţa programului de pe scenă. "Până acum am reuşit să facem slalom printre celelalte evenimente, dar acum fiind vorba de luna decembrie sunt foarte multe solicitări de spectacole", a mai spus Silaghi, care admite că Daniel Vulcu are o misiune grea în ceea ce priveşte programarea tuturor repetiţiilor şi a spectacolelor.

În ceea ce priveşte chiria plătită de Teatru, Silaghi afirmă că preţul nu este unul mare. "Dacă împărţim 200.000.000 de lei vechi la 25 de zile, avem mai puţin de 10.000.000 pe zi, asta în condiţiile în care CCS cere atât pentru o oră", mai spune Lucian Silaghi, care a mai precizat că Teatrul nu a plătit încă nici chiria pe luna septembrie din lipsă de fonduri.

"Aceste probleme vor dispărea în momentul în care ne vom muta înapoi pe scena Teatrului de Stat. Este probabil ca din primăvară să facem acest lucru", a completat directorul Teatrului orădean.

Se preconizează că lucrările de reabilitare a Teatrului de Stat din Oradea să fie finalizate în februarie 2011.