În urmă cu mai bine de o sută de ani, arhitecţii Komor Marcell şi Jakob Dezso dădeau startul celui mai important proiect din cariera lor. În locul unui celebru han, în 1908 s-a ridicat Palatul Vulturul Negru, o clădire impunătoare, al cărei hotel cu acelaşi nume avea să devină cel mai cunoscut loc de înnoptat în oraş.

Acum, însă, hotelul s-a închis, poate pentru totdeauna. În locul lui va "răsări" sediul central al companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, patronate de orădeanul Zoltan Teszari. Inedit este nu doar că un privat investeşte sume uriaşe într-o clădire de patrimoniu, dar mai ales faptul că la finele lucrărilor Vulturul Negru îşi va recăpăta strălucirea avută în urmă cu un secol.

Vulturul lui Teszari

Cea mai reprezentativă clădire pentru secessionul orădean este Palatul Vulturul Negru, construcţie finalizată în decembrie 1908, pe amplasamentul fostului han Arborele Verde, adăpostit într-o casă cu intrare din strada Vasile Alecsandri de azi. În jurul unei curţi interioare, cu laturile spre strada Independenţei, spre Piaţa Unirii şi spre culoarul din faţa intrării în pasaj, s-a amenajat hotelul care a dăinuit peste decenii.

02 arnold macalik.jpgDe acum, însă, Vulturul Negru nu va mai caza pe nimeni. În 2010, clădirea a fost cumpărată de miliardarul orădean Zoltan Teszari, proprietarul RCS&RDS, care în acelaşi an a şi început să o renoveze, cu scopul de a o transforma în sediul central al companiei sale. "Clădirea este reprezentativă şi importantă nu doar pentru oraş, ci şi pentru ţară, iar noi încercăm să o aducem la starea iniţială", spune arhitectul care conduce lucrările, clujeanul Arnold Macalik (foto).

Nou şi vechi

"Construcţia hotelului s-a făcut cu investiţii mari. S-au folosit materiale super-preţioase, o ceramică smălţuită foarte frumos, tâmplării de cea mai înaltă calitate...", explică arhitectul. Ca imobilul să recapete strălucirea iniţială, trebuie eliminate toate kitschurile adăugate de-a lungul anilor de toţi proprietarii clădirii. Reparaţiile în hotel s-au făcut neunitar şi fără atenţia cuvenită. De pildă, clădirea n-a rămas cu niciuna dintre ferestrele ori uşile originale, care acum vor fi reconstruite graţie unor modele rămase "în viaţă" în alte locuinţe din palat. De asemenea, fiecare fereastră va avea iar obloane, ca-n vremurile bune...

Se vor face lucrări de consolidare a planşeurilor, ceea ce implică şi desfacerea tavanelor false apărute în "epoca modernă", se va reabilita podeaua din terrazzo (un material compus din marmură, granit, cuarţ ori sticlă), dar şi liftul. Sistemele de încălzire şi de ventilaţie vor fi înlocuite cu sisteme contemporane "de mare clasă", după cum garantează Macalik. În plus, se vor face şi lucrări speciale. "S-au găsit nişte picturi murale deosebite, care vor fi restaurate", spune arhitectul. Muncitorii vor face lucrări şi la faţadă, în aceeaşi notă, adică tot cât mai aproape de original.

Pe sprânceană

Toate aceste eforturi vor fi oarecum completate prin reabilitarea pasajului Vulturul Negru şi a Pieţei Unirii, pregătite de Primărie cu fonduri europene. Pasajul va avea refăcute toate reţelele, va fi pavat şi iluminat astfel încât să i se scoată în evidenţă frumuseţea arhitecturală, iar piaţa va fi transformată în mare parte în zonă pietonală, ca turiştii să poată admira cu adevărat arhitectura orădeană.

Cele două proiecte ar urma să înceapă în toamnă, tocmai pe când Macalik estimează că vor fi încheiate lucrările la hotel. Arhitectul recunoaşte că anul trecut îşi imagina că totul va merge mult mai repede. Întârzierile se datorează însă rigurozităţii cu care au fost căutaţi constructorii. Au fost aleşi cei mai buni muncitori din ţară şi din străinătate pentru fiecare tip de lucrare, lucru foarte apreciat de arhitect. "Nimeni în această ţară nu vrea să investească atât de mult într-o asemenea lucrare. Nici măcar Ministerul Culturii", spune Macalik, amintind astfel că Zoltan Teszari nu doar îşi amenajează sediul firmei, ci face un bine societăţii în ansamblu şi patrimoniului naţional, redând importanţa unei clădiri însemnate. De-ar avea Oradea cât mai mulţi oameni ca el...

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"