Aşa cum face de obicei, vicepreşedintele Partidului Verzilor, Horea Vuşcan, a găsit o formă să transforme un subiect de interes într-o mini-scenă de spectacol. În prezenţa a câţiva proprietari de pensiuni din Băile Felix şi 1 Mai, Vuşcan a dat foc unei sonde false, făcută dintr-un schelet de lemn şi "îmbrăcată" în carton subţire. Aşa, Vuşcan a vrut să-şi arate nemulţumirea faţă de posibilitatea ca staţiunile să fie "înţepate" de firmele care caută petrol, gaze naturale ori gaze de şist.

"Nu doresc să fie amplasate în Bihor sondele Chevron-ului. Cred că de aceeaşi părere sunt şi localnicii", a spus Vuşcan, joi, fără să ştie ori să ţină cont că în Bihor perimetrele nu au fost concesionate de Chevron, ci de alte două companii, East West Petroleum şi Clara Petroleum. În acelaşi timp, Vuşcan a avut în jurul lui abia o mână de oameni, deşi a invitat la întâlnire reprezentanţii a zeci de pensiuni.

Sonda de carton a fost arsă lângă Hotelul Aqua Palace, unde chiar miercuri alţi politiceni, de la Mişcarea Populară şi Forţa Civică, au adunat şi ei câţiva proprietari de pensiuni la o dezbatere pe tema gazelor de şist.

Drept urmare, când Vuşcan i-a invitat la rândul său pe localnici la o discuţie, nu toţi l-au urmat. "Eu nu ştiu cine sunteţi. Dar şi ieri au venit nişte politicieni să ne adune şi să ne spună despre gazele de şist. Eu ştiu că oamenii nu vin la aceste întâlniri pentru că nu vor să fie unelte politice. Ştiu oameni care azi (n.r. joi) au vrut să vină, dar când au aflat că e cu politicieni, s-au întors şi au plecat", a spus unul dintre participanţi.

În replică, Vuşcan a încercat să arate că el este diferit de ceilalţi politicieni, întrucât face parte din "singurul partid" care, prin vocea liderului Remus Cernea, s-a opus vehement exploatărilor gazelor de şist.

Cu toate acestea, atenţia a fost deturnată de la politic. Proprietarii de pensiuni din Băi au decis că trebuie să-şi aleagă un lider din rândul lor, să-şi înfiinţeze o asociaţie şi să lupte în nume propriu împotriva exploatărilor petroliere de orice fel în comuna Sânmartin.

După cum se ştie, Guvernul a avizat acordul petrolier de exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrul EX-3 Băile Felix, care dă dreptul companiei canadiene East West Petroleum să cerceteze resursele naturale din subsolurile Bihorului. În timp ce localnicii se tem că acordul dă undă verde controversatei tehnici de fracturare hidraulică, oficilii susţin că acordul este doar pentru hidrocarburi convenţionale.