Candidat la Primăria Oradea din partea Partidului Uniunea Ecologistă din România, Horea Vuşcan a ţinut, vineri, o conferinţă de presă în care a acuzat din nou municipalitatea că încearcă să introducă monopolul pe pieţe, "care teoretic ar trebui să fie libere".

Nemulţumiri noi

După ce în ultimile luni a adunat alături de el mai multe grupuri de nemulţumiţi, printre care locuitorii din Ioşia, cei de pe Ecaterina Teodoroiu, biciclişti sau organizaţii care luptă pentru câinii comunitari, de data aceasta Vuşcan a găsit o temă inedită de campanie, aducând în faţă reprezentanţii a cinci firme de pompe funebre din oraş. Ţinta a fost Administraţia Domeniului Public (fosta RAPAS) a municipalităţii, care ar face concurenţă neloială acestor firme în privinţa serviciilor şi accesului în Cimitirul Municipal.

Deşi s-au plâns de mai multe hotărâri ale Consiliului Local în privinţa serviciilor de înmormântare şi au spus că se încearcă introducerea unui monopol pe această piaţă, cei prezenţi fie nu au avut argumente concrete, fie au vorbit de decizii luate cu cel puţin 6 ani în urmă.

Acuze de sabotaj

Cel mai vocal reprezentant al firmelor de pompe funebre a fost Ildiko Mavrodoglu, proprietara firmei La Capătul Drumului, care s-a plâns de faptul că, din această lună, a fost limitat programul în care ADP preia morţii la Cimitirul Municipal, la orarul 7-22. "După aia ce faci cu ei la 40 de grade, la bloc?", a întrebat Mavrodoglu.

Aceasta a mai susţinut că municipalitatea vrea "ca pe viitor cimitirul să fie sub monopol al Primăriei". "E pe domeniul public, dar acele locuri de veci sunt concesionate, şi nu pe bani puţini, de orădeni. De ce le ia alegerea cu care firmă să lucreze?", a mai spus femeia, neexplicând, însă, în cel fel ADP îi "forţează" pe oameni în privinţa firmei pe care să o aleagă.

Aceasta a insinuat doar că reprezentanţii instituţiei le-ar "recomanda" celor care merg la biroul unic de la Cimitirul Municipal să nu aleagă capela Steinberg, concesionată şi administrată de firma ei, ci celelalte aflate în proprietatea ADP. "Când omul merge în acel birou mic se spun fel şi fel de lucruri. Despre Capela Steinberger li se spune că e închisă şi li se recomandă o altă capelă", a acuzat Ildiko Mavrodoglu.

Aceasta a mai afirmat că intenţia municipalităţii ar fi să ocupe întreaga piaţă a serviciilor funerare. "Vor să limiteze alegerea orădenilor faţă de prestările de servicii funebre. Ei doresc să existe o singură firmă de pompe funebre, aceea care a fost de când lumea, cea de stat. Şi acum ne crează concurenţă neloială", a spus Mavrodoglu.

Probleme dezgropate

În afară de aceste nemulţumiri, reprezentanţii firmelor de pompe funebre s-au "legat" doar de hotărâri care datează de ani de zile. Este vorba de introducerea taxei de preluare decedaţi, care a fost scumpită în acest an de la 78 de lei la 100 de lei, şi pe care patronii o consideră nejustificată. Taxa este plătită însă de familii, nu de firmele de servicii funerare, şi există din 1999!

Monopolul ADP a fost denunţat şi datorită faptului că, din 2006, fosta RAPAS a primit în concesiune serviciile de înmormântare din Cimitirul Municipal, astfel că nicio altă firmă nu poate să se ocupe de săpatul gropilor sau să întreţină mormintele.

"În momentul de faţă există acest monopol al RAPAS-ului. Numai el poate să vândă locuri de veci, a scăzut durata de concesionare a acestora de la 25 de ani la 7 ani maxim, al doilea lucru supărător este taxa aceasta de 100 de lei pentru care nu ţi se oferă nimic, dar şi faptul că toate serviciile de săpat şi de îngropat sunt monopol şi sunt scumpe ajungând la 400 de lei", a completat Horea Vuşcan, reamintind de promisiunile lui de "liberalizare" a pieţelor.

Supărare neînţeleasă

Directorul ADP, Liviu Andrica, spune că nu înţelege nemulţumirile firmelor private faţă de ADP, toate hotărârile luate fiind aprobate de Consiliul Local şi dezbătute înainte. El susţine că taxa de 100 de lei pentru preluarea decedatului există şi în alte oraşe ale ţării şi e justificată.

"În schimb, păstrarea unui orar non-stop la preluarea cadavrelor nu s-a justificat. Nu pot să ţin doi oameni toată noaptea când existau situaţii în care nu era adus niciun cadavru pe noapte, iar în altele existau 1 sau 2 cazuri", a precizat Andrica.

El spune că ADP ar putea fi acuzată de concurenţă neloială doar în condiţiile în care orădenii care decid să aleagă serviciile fostei RAPAS să aibă avantaje, precum ca morţii să poată fi aduşi la orice oră doar de RAPAS. Andrica s-a declarat cu atât mai surprins de nemulţumirile proprietarei firmei La Capătul Drumului, cu cât aceasta are în concesiune Capela Steinberger, iar ADP nu percepe această taxă (cea de preluare decedaţi) de la clienţii săi.