Horea Vuşcan a lansat acuzaţii grave la adresa Primăriei, mai precis a Administraţiei Imobiliare Oradea, susţinând că licitaţia pentru achiziţionarea a 63 de automate de parcare, cu cititoare de carduri bancare şi panouri solare, adjudecată recent de firma nemţească WSA Electronic, a fost organizată în aşa fel încât să poată participa o singură firmă.

Un singur "pretendent"

"Vreau să vă prezint situaţia aberantă în care nouă ni se spune că se ţine o licitaţie, dar la care participă o singură firmă. De ce? Întrucât condiţiile sunt de aşa natură încât să poată participa una singură", şi-a început Horea Vuşcan declaraţia.

Liderul Mişcării Verzilor a precizat că este vorba despre firma WSA Electronic din Germania, cea care a adjudecat licitaţia, fiind singurul ofertant, la preţul de 3.900 de euro pe automat. Vuşcan susţine că în caietele de sarcini condiţiile sunt formulate în aşa fel încât numai "firma de partid" să poată participa.

"WSA Electronic a fost singurul participant la această licitaţie, deşi mai sunt cel puţin 4-5 firme în ţară care ar fi oferit aceleaşi servicii la preţuri mai bune", a afirmat Vuşcan, adăugând că "celelalte firme nu au fost eligibile pentru că au fost limitate de condiţii. Cele care au cumpărat caietul de sarcini au renunţat când au văzut criteriile de atribuire".

Fără concurenţă

Vuşcan a declarat că, potrivit caietului de sarcini întocmit de Primărie, firma câştigătoare trebuia să aibă certificat ISO de distribuitor, în condiţiile în care, spune el, de obicei sunt cerute numai certificatele ISO ale producătorului. De asemenea, el spune că parametrii fiecărei componente a automatelor sunt definiţi în caiet.

"La Oradea s-a cerut ca pe rola de bilete să existe 8.000 de bilete, aşadar cei care au role sub acest număr nu pot participa. Asta în condiţiile în care de la un automat se vând aproximativ 100 de bilete pe zi. Se precizează de asemenea ca cititorul de monezi să accepte minim zece tipuri de monede. Câte tipuri de monede sunt în România? Trei...", a mai spus liderul Mişcării Verzilor.

Din experienţă

Pentru a-şi întâri afirmaţiile, Horea Vuşcan a declarat că, în 2009, când a participat la o licitaţie pentru achiziţionarea a 10 automate de parcare, ar fi fost eliminat fără motiv, cu scopul ca aceeaşi firmă, WSA Electronic, să câştige.

"Firma mea a fost dată afară chiar dacă am avut cel mai bun preţ. A participat firma mea şi WSA Electronic. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor mi-a dat dreptate şi a dispus administraţiei locale să continue procedura. Apoi când au văzut oferta de preţ şi al meu era mult mai mic au zis că nu e bine şi mi-au cerut o justificare de preţ, dar am fost eliminaţi din nou. Şi din nou Consiliul ne-a dat dreptate", a spus Vuşcan, susţinându-şi afirmaţiile cu acte.

Apel la Bolojan

El a adăugat că, în final, Primăria a fost nevoită să încheie contractul cu firma sa, pentru 3.000 de euro automatul de parcare, dar că execuţia proiectului nu a mai avut loc. "Mi-au trimis contractul semnat acasă, iar când m-am întors cu el semnat şi de mine mi-au spus că nu mai e valabil pentru că firma nemţească a contestat atribuirea", a declarat Horea Vuşcan, adăugând că o contestaţie nu mai e valabilă după semnarea contractului de una dintre părţi.

"Am dat Primăria în judecată pentru profit nerealizat, cerând 10.000 de lei despăgubiri. Am să câştig procesul şi am să donez banii unui ONG", a completat liderul Mişcării Verzilor. Revenind la contractul pentru cele 63 de automate de parcare, Vuşcan i-a cerut primarului Ilie Bolojan să blocheze licitaţia care a fost adjudecată.

"Solicităm Primăriei şi în special domnului Ilie Bolojan să îşi îndrepte privirea şi să blocheze licitaţia adjudecată de WSA Electronic, să-i invite pe toţi producătorii şi distribuitorii de automate de parcare la o discuţie, cu privire la caietul de sarcini", a afirmat acesta. El a spus că municipalitatea ar trebui să organizeze o nouă licitaţie. "Şi să vedem atunci cât e preţul. Dacă va fi mult mai mic să fie traşi la răspundere cei care au întocmit caietul de sarcini", a încheiat liderul filialei judeţene a Mişcării Verzilor.