Într-o conferinţă de presă susţinută joi, liderul Mişcării Verzilor Democrat-Agrarieni din Bihor, Horea Vuşcan, a anunţat că va depune în aceeaşi zi la Primăria Oradea o cerere pentru autorizarea unui miting organizat chiar de Ziua Naţională a Românilor, pornind de la hotărârile de Consiliu Local prin care municipalitatea scumpeşte gigacaloria de la 193 lei la 235 lei.

După cum se ştie, locuitorii din Ioşia sunt cei mai nemulţumiţi de aceste hotărâri, deoarece prin ele aleşii orădenilor au hotărât, începând cu 1 decembrie, încetarea contractului de asociere cu Transgex, firma care furniza celor 98 de asociaţii de proprietari din zonă încălzire pe bază de apă termală la 103 lei gigacaloria, precum şi transferarea clientelei către Electrocentrale.

"Vă dau portavocea"

"Cred că de Ziua Naţională nu s-a mai făcut nici un protest în Oradea. Am ales această dată nu doar că de la 1 decembrie Primăria încearcă să impună monopolul CET şi ameninţă că îi lasă fără căldură pe locuitorii din Ioşia, ci şi pentru că Ziua Naţională vorbeşte despre libertatea, unitatea şi nediscriminarea cetăţenilor", a declarat Vuşcan.

Vuşcan a spus că face un apel la adresa tuturor cetăţenilor nemulţumiţi să vină să îşi spună of-urile, fie că e vorba de creşterea preţului la giacalorie, fie că au alte nemulţumiri cu privire la administraţia locală. "Vă voi da portavocea de la care să vă spuneţi păsurile", a spus tânărul, subliniind cu patos că "Ziua României nu e doar a fariseilor şi a ipocriţilor care se plimbă în sunet de fanfară".

Într-un discurs oarecum pompos, tapetat inclusiv cu referiri la revoluţia din 1989 şi cu citate din Constituţia României, Vuşcan a spus că monopolurile din orice domeniu, ca de pildă cel al Electrocentrale, nu sunt bune pentru cetăţeni, iar hotărârile Consiliului Local pe termie sunt "ilegale". Asta, deşi măsura municipalităţii are ca temei legea privind serviciul de alimentare cu energie termică şi urmăreşte introducerea unui preţ unic al gigacaloriei la nivel de oraş, în condiţiile în care va exista un singur distribuitor chiar dacă producţia de termie va fi liberalizată, existând posibilitatea apariţiei unor centrale pe gaz, biomasă sau cărbune.

Înghesuială la Primărie

Potrivit lui Vuşcan, în cazul în care va primi autorizaţie, mitingul se va desfăşura chiar de Ziua Naţională, adică joi, de la ora 12, pe platoul din faţa Primăriei Oradea şi va fi o manifestare paşnică. "Vom întocmi un document pe care îl vom transmite Primăriei, Consiliului Judeţean, Prefecturii şi Guvernului", a spus el.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla în cazul în care nu va primi autorizaţie pentru un miting, mai ales că de obicei de Ziua Naţională platoul din faţa Primăriei este de obicei ocupat cu bucătăria de campanie prin care se oferă celebrele porţii de fasole de 1 Decembrie, Vuşcan şi a spus că neacordarea acestui accept ar însemna o dovadă a lipsei de democraţie.

"Voi specifica în cerere să ni se acorde autorizaţie într-un alt loc dacă în faţa Primăriei nu va fi posibil, dar nu vom comite ilegalităţi. Dacă nu ne vor acorda autorizaţie să protestăm chiar de Ziua Naţională, îi vom da în judecată", a spus Vuşcan, acompaniat de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Ioşia, prezenţi, cum şi-au făcut mai nou un obicei, la conferinţa de presă.

Cum "vrea muşchiu' meu"

La rândul lor, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au spus că, deşi Transgex le-a cerut să rezilieze contractele, locuitorii au refuzat, pentru a nu plăti facturi mai mari. "Nu am reziliat nici unul contractul deoarece doar utilizatorul poate să ceară rezilierea. Nu suntem împotriva Electrocentrale, dar vrem să plătim facturile tot la 104 lei pe gigacalorie!", a spus Leontin Mateaş, preşedintele asociaţiei Salcâmul 17, întrebându-se ce le va da municipalitatea în schimbul scumpirii. "Avem garanţia că aceşti bani se vor întoarce în cartier?", a mai spus omul nemulţumit.

Mai "din topor", administratorul unei alte asociaţii de proprietari, Florian Vlad, a întrebat retoric: "Cine este Primăria să ne ia nouă banii?". "Domnul primar să înţeleagă o dată pentru totdeauna că punctele termice nu sunt proprietatea lui, nici a Primăriei, ci a statului, adică şi al meu, ca cetăţean. Primăria este doar un gestionar al bunului meu. Or, un gestionar mă întreabă şi pe mine ce să facă cu el. Ştiu eu ce să fac cu banii mei, nu-s retardat. Pe mine să mă lase să cumpăr (n.r. energia termică) de la cine vrea muşchiu' meu", a spus omul.

Până una alta, scandalul termiei e departe de a se încheia. Săptămâna viitoare, Primăria e chemată să le dea un răspuns protestatarilor dacă va modifica hotărârile adoptate sau nu, după care, cel mai probabil, zice Vuşcan, cazul va ajunge în instanţă. "Să se dea o altă hotărâre de Consiliu Local, să se subvenţioneze preţul, astfel încât preţul căldurii să fie la nivelul la care a fost înainte de scumpire. Cetăţenii nu trebuie să sufere de pe urma monopolurilor. Vom solicita (n.r. în instanţă) blocarea tuturor demersurilor şi presiunilor pe care le face Primăria prin CET, până la o hotărâre judecătorească", a spus el. Oricât ar dura...