Sub deviza "Centrul oraşului trebuie să fie o piaţă, nu un parc", preşedintele formaţiunii politice judeţene Mişcarea Verzilor, Horea Vuşcan, a anunţat luni că susţine iniţiativa Primăriei de a reamenaja centrul municipiului. Atât Vuşcan cât şi cei 30-40 de colegi de-ai săi din filiala judeţeană a formaţiunii sunt decişi să sprijine "orice demers care are în vedere redarea centrului oraşului către orădeni".

Mai precis, ei consideră că centrul municipiului trebuie să fie o piaţă unde orădenii să se poată întâlni şi să poată socializa, mai cu seamă că şi în metropolele occidentale centrul constă în mai multe artere pietonale şi o piaţă. Astfel, şi Oradea trebuie să aibă în buricul târgului o piaţă în care accesul maşinilor să fie restricţionat şi cu un areal cu cât mai multe cafenele, terase, bănci şi alte facilităţi unde oamenii se pot întâlni şi pot sta de vorbă.

Pe felie cu Bolojan

"Nu suntem de acord cu abordarea prin care anumiţi colegi de-ai noştri se opun modernizării Pieţei Unirii din considerente ce ţin de "sacrificarea spaţiului verde". A fi ecologist nu înseamnă a fi retrograd sau a te opune schimbării atunci când aceasta înseamnă progres şi modernizare", a mai spus Vuşcan.

Liderul Mişcării Verzilor din Bihor susţine că primăria trebuie să extindă parcul Olosig şi să amenajeze terenul dintre Lotus şi Biserica Ortodoxă din Nufărul în parc, ceea ce ar reprezenta o garanţie că administraţia sprijină proiectele verzi şi nu este o "municipalitate obtuză în domeniul ecologiei".

Declaraţiile lui Vuşcan vin la aproape o săptămână după ce primarul Ilie Bolojan a declarat că, dintre ecologiştii orădeni, nu acceptă critici decât de la liderul Mişcării Verzilor, acesta fiind singurul care a făcut ceva pentru oraş.

"Gorunii lui Horea" şi la Telechiu

Campania "Înfiază un gorun" iniţiată de Horea Vuşcan în urmă cu câteva luni s-a finalizat. După ce în luna octombrie au fost plantaţi o mie de goruni pe Calea Clujului şi Calea Aradului, săptămâna trecută bihorenii din Mişcarea Verzilor au plantat în Telechiu, împreună cu 100 de romi din localitate, 300 de copaci.

Tot săptămâna trecută, Vuşcan a donat alţi 300 de goruni către 42 de grădiniţe din municipiu.