Horea Vuşcan şi-a început conferinţa de presă de marţi purtând o mască de gaze pe faţă, în semn de protest faţă de poluarea la care orădenii au fost supuşi timp de câteva zile la sfârşitul săptămânii trecute.

"Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la poluarea pe care CET-ul o realizează. Am constatat cu uimire că o bună parte a oraşului a fost acoperită cu un soi de cenuşă sau zgură, nu ştim exact cum să o definim. Cert este faptul că am avut noroc cu zăpada care era aşternută în oraş şi care a scos în evidenţă poluarea masivă pe care, după toate probabilităţile, CET-ul a produs-o", a declarat liderul Mişcării Verzilor din Bihor.

Fără superficialitate

Horea Vuşcan a subliniat că evenimentul de săptămâna trecută nu ar trebui neglijat. "Aşteptăm câteva răspunsuri pertinente de la autorităţile competente. Reacţia Gărzii de Mediu, a Agenţiei de Protecţia Mediului şi a conducerii CET-ului a fost cu mult sub aşteptări. Am văzut o reacţie a APM potrivit căreia gradul de poluare din oraş este în limitele normale. Cu alte cuvinte, o bună parte a oraşului este acoperită cu cenuşă, dar "specialiştii" în protecţia mediului nu văd nicio problemă", a mai afirmat Vuşcan.

Vuşcan cere Primăriei să solicite la rândul ei un control amănunţit pentru a afla gradul de poluare pe care îl face termocentrala. "Nu mai este o noutate pentru nimeni că, periodic, CET-ul emană un smog sau un nor constant de fum pe care orădenii îl aspiră fără a cunoaşte exact ce implicaţii are acest lucru pentru sănătatea lor", a mai declarat preşedintele Mişcării Verzilor. Totodată, Horea Vuşcan cere Gărzii de Mediu să realizeze "o anchetă serioasă şi să întocmească un raport în ceea ce priveşte poluarea de la CET" şi ca acest caz "să nu fie tratat superficial".

Vrea răspunsuri

Tot marţi, Horea Vuşcan a trimis o adresă către Electrocentrale Oradea în care cere, în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, să i se comunice gradul de poluare pe care îl generează CET-ul în timpul iernii, care este strategia pentru a diminua emisia de noxe, dar şi ce măsuri au fost luate pentru a preveni poluarea care s-a produs săptămâna trecută.

Mai mult, el e hotărât să acţioneze în instanţă Electrocentrale, considerându-se prejudiciat de poluarea de la sfârşitul săptămânii trecute. "Este un proces simbolic. Voi cere despăgubiri de 1 leu", a precizat liderul organizaţiei judeţene a Mişcării Verzilor. El îi invită pe orădenii nemulţumiţi de această situaţie să i se alăture în procesul împotriva Electrocentrale, înscriindu-se printr-un formular care va apărea în curând pe blogul său, www.horeavuscan.ro.

În aceeaşi conferinţă de presă, Vuşcan a declarat că Mişcarea Verzilor din Bihor nu este de acord cu tăierea copacilor pentru amenajarea malului drept al Crişului Repede dintre Podul Dacia şi Podul Intelectualilor. "Copacii din aceea zonă nu trebuie să fie tăiaţi. Malul se poate amenaja şi fără ca acei copaci să fie tăiaţi. Facem un apel către primarul Ilie Bolojan căruia îi cerem să nu accepte soluţia tăierii copacilor. Dacă sunt copaci putrezi care prezintă un risc major de prăbuşire trebuie efectuate tăieri, dar trebuie analizat fiecare caz în parte", a mai spus Horea Vuşcan.