Horea Vuşcan a cerut luni, într-o conferinţă de presă, Primăriei şi Consiliului Judeţean să sprijine companiile private de teatru pentru a organiza spectacole în Oradea. "Solicit public Primăriei şi celorlate instituţii locale ca actul cultural privat să fie sprijinit, prin acordarea gratuită a sălii către trupele private. Nu considerăm normal ca artiştii să plătească sala. Dacă tot nu îi costă nimic producţia, spre deosebire de cazul trupelor de stat, de ce să fie plătite sălile?", a declarat liderul local al Mişcării Verzilor.

Vuşcan a susţinut că există multe trupe care ar putea să activeze pe scenele orădene cu succes, chiar dacă nu sunt trupe de stat. Liderul "verzilor" a adăugat că aceste iniţiative ar trebui măcar să beneficieze de reduceri din partea instituţiilor care închiriază sălile de spectacole.

"Suntem de părere că libera concurenţă trebuie să existe şi în domeniul cultural. Am văzut cum sfera culturii a devenit un adevarat teren de luptă pentru diferite interese politice. Poate că de multe ori interesul orădeanului, care dorea un act cultural cât mai de calitate, a fost pus pe locul doi pentru că politicienii aveau alte preocupări, cum ar fi segregarea etnică a Teatrului de Stat din Oradea sau înfiinţarea unui Teatru Maghiar", mai susţine Vuşcan.

Spectacol fantasmagoric

Declaraţiile acestuia vin în contextul în care Vuşcan s-a alăturat iniţiativei Anei Matei, o studentă la Psihologie în Cluj, care, pasionată de artă, s-a decis să organizeze spectacole în mai multe oraşe. Ea îi va aduce duminică, de la ora 19, la Filarmonica de Stat pe actorii trupei "Passe-Partout", înfiinţată în 1999 de Dan Puric. Trupa privată va pune în scenă spectacolul "Fantasmagoria". "Este un spectacol vesel, ca şi celelalte jucate de această trupă. Se situează la graniţa dintre pantomimă, circ şi step", a spus Ana Matei, prezentă şi ea la conferinţa de presă. Fiindcă nu face parte din distribuţia spectacolului, Dan Puric nu va veni la Oradea.

Studenta a precizat că înaintea organizării spectacolului a cerut Primăriei şi CJ reduceri la închirierea sălilor care apariţin de aceste instituţii, însă nu le-a primit. În final, reprezentanţii Filarmonicii i-au ajutat, organizatorii urmând să plătească în total 1.000 de lei pentru susţinerea spectacolului pe scena sălii Enescu-Bartok.

Biletele pentru spectacolul "Fantasmagoria" se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii şi costă 25 sau 30 de lei, în funcţie de locul în sală. Pentru elevi, studenţi şi pensionari, preţul este redus la 15 lei.