Horea Vuşcan a reuşit să strângă, luni seară, doar cinci prieteni şi angajaţi la ceea ce s-a dorit un "eveniment inedit" în Oradea, anunţat pe reţeaua de socializare Facebook cu o săptămână înainte.

Ecologistul a găsit un nou motiv de a atrage atenţia şi a decis să marcheze ziua de 5 noiembrie, când la nivel internaţional şi în special în Regatul Unit al Marii Britanii este omagiat Guy Fawkes, unul dintre cei mai admiraţi rebeli, cel care în 1605 trebuia să arunce în aer clădirea Parlamentului din Anglia în semn de protest împotriva a ceea ce considerau rebelii a fi o discriminare a catolicilor englezi de către guvernarea protestantă.

Vuşcan, care împreună cu cei cinci prieteni au purtat măştile care-l simbolizează pe Guy Fawkes, folosite şi de grupări precum Anonymous ori Occupy Wall Street, a explicat prezenţa mică la aşa-zisul "protest paşnic" prin ploaia torenţială.

"Acest eveniment este despre o formă paşnică de protest: împotriva tiraniei, injusteţii, a tot ceea ce se întâmplă astrăzi în sistemul politic românesc şi internaţional", a spus Vuşcan.

El şi-a continuat explicaţiile spunând că românii nu au alternative politice, iar toate partidele au acelaşi scop, "de a fura din taxele şi impozitele pe care le plătim". "Soluţia este scăderea pragului electora,l ca să nu se mai facă aceste compromisuri ca să ajungi în Parlament. Să nu mai fie 5%, ci 0,2%", a susţinut tânărul.

Ecologistul a mai acuzat că nu se poate ajunge în Parlament decât "dacă eşti la fel de hoţ şi manipulator ca ei (n.r. politicienii)". "De aceea se inventează partide precum PPDD în care ajung oameni ca şi Mircea Matei, plecat de la PDL, ca să aibă o şansă să ajungă din nou la ciolan. Aşa putem vorbi şi despre partidele lui MRU, dar şi despre partidele vechi", a mai adăugat Vuşcan, care, totuşi, le-a recomandat orădenilor să meargă la vot şi să aleagă "răul cel mai mic".

Vuşcan şi susţinătorii lui au pregătit afişe care condamnau restricţionarea internetului, dar vorbeau şi despre lipsa libertăţii în societate. "Nu putem vorbi despre libertate dacă suntem reprezentaţi de aceiaşi oameni, dacă internetul este din ce în ce mai restricţionat ori când statul îţi ia 80% în taxe şi impozite", a încheiat protestatarul.