Cântăreţii îşi "ascut" vocile, bucătarii îşi pregătesc mirodeniile, iar organizatorii completează listele...

În premieră pentru oraş, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) pregăteşte o suită de weekend-uri tematice, menite să prezinte tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor locale: slovaci, maghiari, evrei şi moldoveni.

Premieră locală

Mihai Jurca, director Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune APTORDupă o vară de foc, toamna orădeană se anunţă mai roditoare ca niciodată. Cel puţin pe partea de evenimente, care debutează cu o lună dedicată minorităţilor etnice. "Am pornit aceste weekend-uri tematice, ce constituie o premieră, de la o realitate locală. În primul rând, pentru că în Oradea trăiesc foarte mulţi oameni proveniţi din mai multe zone şi trebuie să le oferi cumva şi o bucată din ceea ce înseamnă «acasă» pentru ei. În al doilea rând, pentru a diversifica partea de spectacole, de muzică populară, fiindcă până acum, cu puţine excepţii, tot ce era folclor venea tot din zona noastră", a explicat directorul APTOR, Mihai Jurca (foto).

Primul eveniment e programat chiar săptămâna viitoare: Festivalul Culturii Slovace, cu care orădenii s-au obişnuit deja. Sâmbătă, 2 septembrie, gurmanzii vor putea degusta în Cetate produse din bucătăria slovacă, cum ar fi găluştele cu brânză sau plăcintele din cartofi răzuiţi. Potrivit programului, organizat în colaborare cu Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, evenimentul prevede şi un concurs de gastronomie (între orele 16 -18), în urma căruia cei mai pricepuţi bucătari vor fi premiaţi, dar şi un program cultural artistic, cu cântece şi dansuri slovace din Bihor.

Sărbătoare la sinagogă

Un weekend mai târziu, în 8-10 septembrie, la sinagoga Zion, din strada Independenţei, şi Comunitatea Evreiască îşi invită concitadinii să îi cunoască tradiţiile, muzica şi mâncărurile specifice. Va fi un weekend plin, organizat în colaborare cu Ambasada Israelului în România, cu momente dedicate atât adulţilor, cât şi celor mici. Pe lângă concerte de muzică klezmer, oaspeţii vor putea urmări proiecţii de filme evreieşti, prezentări ale istoriei comunităţii iudaice din Oradea (o oră în fiecare zi, cel mai probabil în jurul orei 16), dar şi să participe, împreună cu copiii, la ateliere muzicale.

Cu toate că nu vor fi amenajate foarte multe standuri de mâncăruri, cei prezenţi vor putea gusta din bucatele evreieşti, de la salate simple şi pâine nedospită israeliană, până la mâncăruri bazate pe carne de oaie ori miel. De asemenea, curioşii vor putea admira o expoziţie de obiecte folosite de către membrii comunităţii la cele mai importante sărbători religioase.

"Practic, prin acest eveniment, vom aduce în faţa locuitorilor şi vizitatorilor din Oradea tot ceea ce înseamnă tradiţia evreiască. Toată lumea vorbeşte despre moştenirea pe care ne-a lăsat-o această comunitate, dar nu mulţi ştiu ce înseamnă. Comunitatea evreiască a avut şi are un rol important pentru oraş", zice Jurca.

Ghiveciul uriaş

Mijlocul lunii viitoare, mai exact weekend-ul 15-17 septembrie, va aduce în Cetate Festivalul Culturii Maghiare. Cea mai mare minoritate etnică locală îşi va promova, la rândul său, gastronomia, tradiţiile şi istoria locală. "Va fi un eveniment interesant. De exemplu, o să facem cel mai mare lecsó (ghiveci de legume - n.r.), care va fi gătit pe loc", spune Mihai Jurca.

Din program, cert este până acum că pe scena din Cetate vor urca artişti ca Renata Tolvai (orădeanca devenită celebră în Ungaria după ce a câştigat concursul Megastar), Takács Nikolas şi Vastag Csaba, dar lista este încă deschisă. "Pregătim mai multe surprize pentru cei care vor veni în Cetate", zice directorul APTOR.

Toamnă bogată

Chiar dacă data nu a fost încă "bătută în cuie", pentru luna septembrie APTOR a gândit şi un weekend moldovenesc. Orădenii vor fi invitaţi la concerte de muzică folclorică inclusiv din Bucovina, vor putea achiziţiona produse tradiţionale artizanale din zona Moldovei şi vor savura, desigur, preparate tradiţionale. Deşi până acum nu au confirmat, la eveniment vor ajunge, cel mai probabil, şi mai mulţi producători moldoveni.

Suita weekend-urilor minorităţilor reprezintă doar o parte din evenimentele toamnei în Oradea. Tot în Cetate, în perioada 11-17 septembrie, pasionaţii vor fi invitaţi la Săptămâna Parcurilor de Distracţie, iar mai apoi, în weekend-ul 21-24 septembrie, la Sărbătoarea Recoltei, pentru ca, la începutul lunii octombrie, să vină rândul Toamnei Orădene. După cum se vede, evenimente sunt, poftă de ele să fie. Şi vreme bună!