După ce, recent, într-un sondaj online Oradea a fost desemnat cel mai frumos oraş din România, la zece mii de voturi distanţă de următorul clasat, Timişoara, orădenii au mai primit o veste menită să le gâdile orgoliul: urbea lor a fost clasată ca a doua destinaţie turistică din ţară, după Bucureşti.

"Distincţia" a fost oferită de cel mai mare site de turism din lume, Trip Advisor, adică "consilierul pentru călătorii". Dar, spun specialiştii domeniului, Oradea este încă departe de a fi o destinaţie propriu-zisă, fiind încă un loc în care turiştii ajung din întâmplare...

Oraş popular

Folosit de oameni din toată lumea pentru a afla ce destinaţii sunt de vizitat, dar şi ce ofertă de hoteluri, restaurante şi locuri de distracţie au, site-ul www.tripadvisor.com funcţionează pe bază de recenzii. Un turist care, de pildă, a mers la Roma, face o recenzie unui obiectiv turistic ori unui hotel şi îi dă o notă de la 1 la 5.

În baza recenziilor se fac şi recomandările turistice. De săptămâna trecută, pentru România, al doilea oraş din lista celor care merită vizitate este Oradea. Rezultatul este surprinzător, mai cu seamă că oraşul a concurat cu alte destinaţii consacrate, precum Braşov, Cluj ori Sighişoara. În condiţiile în care două din cele mai mari atracţii turistice ale oraşului, Cetatea şi Palatul Vulturul Negru, sunt în ultima vreme în şantier, clasificarea e cu atât mai neaşteptată.

Din întâmplare

Vestea i-a surprins chiar şi pe specialiştii în turism. "Oradea nu este, în sine, o destinaţie turistică. La noi ajung turiştii care vin în Felix, care intră sau ies din ţară ori cei care vin pentru un eveniment", spune Alina Giurgiu, managerul agenţiei de turism Eurovacanţa.

De cele mai multe ori, străinii care ajung aici nici nu ştiu la ce să se aştepte: cunosc puţine informaţii despre oraş, istoria şi cultura sa, şi nu au habar ce ar merita să vadă. "A contat faptul că noi, până nu demult, nu am avut un punct de informare turistică sau că, în 2006-2007, când veneau mulţi turişti în Oradea, nu eram pregătiţi cu hărţi, broşuri", spune Alina.

01-Beata-Herczeg_bihoreanul.jpgColega sa de la agenţia Euromaidec, Beata Herczeg (foto), îi confirmă spusele, dar precizează că turiştii ocolesc Oradea şi pentru că oraşul nu e accesibil. "Curse aeriene externe nu avem, iar drumurile sunt cum sunt", spune Beata.

Un langoş, vă rog!

Fără doar şi poate, Oradea are cei mai mulţi turişti vara, când Băile Felix şi 1 Mai sunt pline. Majoritatea sunt familii cu copii ori pensionari. Români şi străini deopotrivă, se plimbă pe străzile oraşului, rămânând cu gura căscată în faţa Bisericii cu Lună, a clădirilor de pe Corso ori a complexului Baroc. "Le place mult şi la Ciuperca", remarcă Beata.

Dintre străini, o parte însemnată sunt israelieni, atraşi de Oradea pentru că are cea mai mare comunitate evreiască din ţară. Încep să apară, însă, şi tot mai mulţi nemţi. Nici unii, nici alţii nu sunt prea pretenţioşi. "Nu vor restaurante de lux, ci să cunoască specificul local. Se mulţumesc şi cu un langoş", a constatat Alina. Hotelurile de lux sunt căutate, de regulă, doar de afacerişti, în timp ce turiştii de rând preferă pensiunile ori hotelurile mici.

Ce le-ar plăcea turiştilor să facă este, însă, un tur al oraşului cu un autocar decapotat. "Mulţi ne întreabă despre un astfel de tur", spune Beata. Asta întrucât, chiar dacă sunt în concediu, turiştii evită mersul pe jos, rezumându-se să traverseze doar Corso-ul.

Oraş "proaspăt"

În aceste condiţii, e greu de înţeles cum Oradea a ajuns brusc în topul recomandărilor pentru turism. Alina crede că a contat promovarea pe care chiar orădenii o fac oraşului lor, pe reţelele de socializare ori pe Trip Advisor, unde numeroase recenzii sunt scrise chiar de orădeni, iar Beata spune că avantajul oraşului e "prospeţimea". "Turiştii au văzut deja marile oraşe din ţară", explică ea.

01-dumitru-sim_bihoreanul_1.jpgReprezentanţii agenţiilor mai cred că de folos este şi site-ul conceput de Primărie exclusiv pentru turişti, www.oradea.travel. "Prin intermediul site-ului ne-au contactat mulţi turişti, ca să ne ceară ghidaje, în special pentru Cetate şi centrul istoric", spune şi şeful Biroului Turism şi Regenerare Urbană din Primărie, Dumitru Sim (foto). Dar Primăria nu are ghizi, aşa că această muncă o fac, voluntar, funcţionarii instituţiei.

Cert e că, dacă trendul se păstrează, iar autorităţile fac şi ele nişte eforturi, Oradea are şanse reale să-şi depăşească statutul de destinaţie de tranzit, în care străinii ajung de nevoie sau din întâmplare. Premizele le are, ba chiar le-a primit gratis...


VOCEA STRĂZII

Dacă ar fi să recomandaţi unui străin să viziteze Oradea, cu ce obiective turistice l-aţi atrage şi de ce?

02-Gicu-Lucuta_bihoreanul.jpgSă zicem că ar putea merge la Aqua President, iar dacă vor distracţie pe Alecsandri. De vizitat ar fi turnul Primăriei şi zona centrală.
Gicu Lucuţa (foto), 18 ani, elev

În primul rând, Băile Felix şi Băile 1 Mai, dar ar mai putea fi Cetatea şi centrul istoric, care reprezintă trecutul oraşului şi şi-au păstrat frumuseţea.
Cornelia Maghiar, 47 ani, jurist

Cetatea, datorită valorii istorice, şi Pasajul Vulturul Negru pentru arhitectură (deşi am înţeles că pavajul se va reface), precum şi zona pietonală.
Pavel Vesa, 62 ani, pensionar

02-Maria-Salajan_bihoreanul.jpgEu zic că Băile Felix, pentru apele acelea care-s sănătate curată pentru toată lumea. Acum nici pe sfert nu-s populate cum erau înainte.
Maria Sălăjan (foto), 72 ani, pensionară

La noi, pe primul loc ar fi Cetatea Oradea, apoi zona centrală cu clădirile vechi, precum şi Vulturul Negru. În categorie mai intră şi Băile Felix.
Sebastian Ferchi, 25 ani, student

Cetatea din Oradea este foarte frumoasă, sunt şi biserici şi catedrale care ar merita vizitate. Poate şi pentru muzeele din oraş ar merita să vină.
Paula Zagoni, 20 ani, studentă