Pe 10 noiembrie, în sute de oraşe ale Europei va fi proclamată simbolic Republica Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene, cu motto-ul "#weproclaim" (Noi proclamăm).

Oradea s-a înscris pe lista acestor oraşe, astfel că, de la ora 17, în sala mare a Primăriei, va fi citit un manifest - proclamaţie, care va exprima principiile ce stau la baza viitorul stat european. Simultan, acelaşi manifest va fi citit şi în celelalte oraşe înscrise, printre care se numără Bucureşti, Viena, Berlin, Atena, Belgrad, Saraievo, Budapesta, Praga, Varşovia, Bruxelles, Roma, Zürich, Londra ş.a.m.d.

"Fundaţia Academia Civică îi invită pe orădeni să ia parte la acest act solemn şi la dezbaterea privind viitorul Europei. Prin acest gest simbolic, europenii de pe întreg continentul îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii, care să fie principalii actori ai unei democraţii reale", se arată în invitaţia ONG-ului care organizează proclamaţia în Oradea.

Evenimentul va fi deschis de un moment muzical oferit de studenţii Facultăţii de Arte, Departamentul de Muzică, de la Universitatea din Oradea, coordonaţi de lector univ. dr. Carmen Rus, lector univ. dr. Ariadna Mircescu şi conferenţiar univ. dr. Valentin Lazar.