Cineastul salontan Marian Crișan („Megatron”, „Morgen”, „Berliner”) lansează un nou film. „Warboy” este povestea lui Nicu, un adolescent din Apuseni, care, pe finalul celui de-al Doilea Război Mondial, încearcă să salveze caii familiei de soldații care ajung în zonă și, astfel, pornește într-o „călătorie inițiatică”. 

„Spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în cel mai nou film regizat de Marian Crișan ce va putea fi văzut, în premieră, în cinematografe din 17 noiembrie”, se arată într-un comunicat transmis de casa de producție Rova Film. 

Regizorul Marian Crișan transmite că noua producție are elemente de western, adaptate poveștii care se petrece în Munții Apuseni.

„WARBOY este despre un adolescent prin ochii căruia vedem finalul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact toamna anului 1944. Băiatul încearcă să salveze cei doi cai ai familiei pornind cu ei într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni. Filmul poate fi numit «un film de război» sau «film pentru copii», ce m-a atras cel mai mult la acest proiect, atunci când l-am conceput, au fost elementele de western pe care m-am bucurat să le pot aduce pe marele ecran”, mărturisește regizorul.

Cineastul explica, la începutul acestui an, pentru FilmNewEurope.com, că filmul explorează situația oamenilor de rând afectați de război, și nu spune o poveste despre eroi sau soldați.

Marian Crișan a fost inspirat în noul său proiect de poveștile pe care le auzea de la bunicul său, care în anii 1944-1945 avea grijă de caii unui vecin înstărit, după cum a mărturisit regizorul pentru CinEuropa.org. 

Trailerul filmului „Warboy” a fost publicat zilele trecute, dezvăluind primele imagini din filmul turnat în Apuseni, precum și faptul că personajul principal întâlnește un soldat american, cu care se împrietenește, dar și soldați nemți, cu care are probleme. 

În film joacă Daniel Bâliș, Reginald Ammons, Ovidiu Crișan, Adina Iftime, Ion Bechet, Dan Chiorean. Ca și în cazul altor filme pe care le-a regizat, Marian Crișan a colaborat și de data aceasta și cu actori orădeni.

Astfel, în film apar Richard Balint, Petre Ghimbășan, precum și Ion Ruscuț. Acesta din urmă s-a stins din viață la începutul acestei luni. „A fost omul care ne aștepta tot timpul acasă, la Bihor, și care aducea întotdeauna un zâmbet pe chipurile noastre. Un om și un actor de care ne vom aminti și îl vom pomeni ca parte din familia noastră de făcători de filme și iluzii”, a scris atunci Marian Crișan pe Facebook. 

„Warboy” este cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului salontan, după „Morgen” (4 premii la Festivalul de la Locarno, propunerea României la Oscar în 2010), „Rocker”, „Orizont” și „Berliner”. El a fost premiat cu "Palme d’Or" la Cannes pentru scurtmetrajul "Megatron". Semnează de asemenea miniseria „Valea Mută”, produsă de HBO România. 

Scenariul filmului „Warboy” este semnat tot de Marian Crișan, directorul de imagine al filmului este Adrian Pădurețu, scenografia îi aparține Simonei Pădurețu, costumele Danei Păpăruz, iar montajul lui Tudor Pojoni. Afișul filmului este desenat de Alex Tamba. Filmul este realizat cu sprijinul CNC România, CNC Republica Moldova în colaborare cu Televiziunea Română și este o producție Rova Film, în coproducție cu Parmis, Chainsaw Europe și Forest Film ce va putea fi văzută în cinematografele din țară din 17 noiembrie 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!