Un grup de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au vernisat prima expoziţie de fotografie, intitulată "Wetlands". Evenimentul a fost găzduit joi de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Tinerii au făcut mai multe fotografii cu caracter documentar de-a lungul cursurilor râurilor Peţa şi Crişul Repede, surprinzând în imagini păsările acvatice care vieţuiesc aici. Lebede, egrete, cormorani, raţe şi alte zburătoare au fost imortalizate de elevii Roxana Borta, Patricia Urs şi Paul Mărcuş (toţi trei din clasa a VII-a D), Dalia Liţan (clasa a VIII-a A), Carina Groza, Viviana Rad şi Alex Iova (clasa a VIII-a B), Stelian Furtos şi Sergiu Negruţ (clasa a X-a C), Bogdan Balota şi Alexandru Heredea (clasa a XII-a C).

Fotografiile au fost apreciate de mai mulţi specialişti. De pildă, criticul de artă Ramona Novicov a spus că, dincolo de caracterul documentar, expoziţia a fost pentru elevi "un exerciţiu de frumos, ci şi de adevăr şi de libertate", iar ornitologul Attila Nagy, preşedinte al filialei bihor a Grupului Milvus, i-a lăudat pe elevi pentru conduita lor eco-civică. "Dacă veţi fi responsabili faţă de natură vom avea viitor", le-a spus specialistul.

La vernisaj au mai fost prezenţi reprezentanţi ai ONG-urilor Aqua Crisius (Andrei Togor) şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (Florin Budea), dar şi inspectorul şcolar de biologie Luminiţa Citrea şi muzeograful Adrian Gagiu.

Elevii au fost sprijiniţi în realizarea vernisajului de profesoara lor de chimie, Mirela Ardelean, şi de engleză şi jurnalism, Nicolaie Ardelean. Fotografiile vor fi expuse şi în şcoala la care elevii învaţă.