Într-o telegramă confidenţială din 2005, oficialii Ambasadei SUA fac referire la o discuţie anterioară dintre preşedintele Băsescu şi ambasadorul SUA pe tema cazului Teo Peter. "Premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiunea făcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu că fostul şef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare în România", scrie Hotnews citând telegrama atribuită Wikileaks.

De asemenea, diplomaţii americani ar fi notat în aceeaşi telegramă că "accidentul din decembrie 2004 în care a fost implicat comandantul detaşamentului de puşcaşi marini însărcinaţi cu securitatea Ambasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului român Teo Peter a fost mediatizat intens şi a declanşat proteste ale publicului". "Băsescu şi guverul sunt sub o presiune politică substanţială pentru ca procesul să aibă loc într-o instanţă din România. În mod natural, având în vedere că procedurile judiciare ale Forţelor Navale (Marine Corps în original n.red) împotriva fostului comandat de detaşament nici nu au început, chestiunea extrădării şi a ridicării imunităţii soldatului nici nu poate fi pusă în discuţie în acest moment", se mai arată în documentul citat.

De cealaltă parte consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă că Băsescu chiar i-a ironizat pe americani, în discuţiile de la acea vreme, spunând că, dacă sunt prea săraci, le dăm noi un milion de dolari să plătească despăgubiri familiei. "Preşedinte Traian Băsescu a preluat cazul şi a insistat pe lângă ambasada SUA ca făptaşul să fie judecat în România, chiar dacă ar fi făcut închisoare în SUA. Era vorba de a asigura un proces corect cu martori români, care n-ar fi putut ajunge peste Ocean", susţine Lăzăroiu.

El a menţionat că opţiunea de judecată şi detenţie aparţinea "oricum SUA", conform tratatelor internaţionale şi că, ceea ce încerca să negocieze preşedintele era ca măcar judecata să fie făcută pe teritoriul României. "La insistenţele preşedintelui Traian Băsescu, familia lui Teo Peter nu a primit despăgubire jignitoarea sumă de 8000 de dolari, aşa cum intenţionau autorităţile americane să îi ofere, ci o sumă cu mai multe zerouri (preşedintele chiar i-a ironizat pe americani, spunând că, dacă sunt prea săraci, le dăm noi un milion de dolari să plătească despăgubiri familiei)", a mai scris pe blog consilierul prezidenţial.

Teo Peter, personalitate a muzicii rock şi producător de concerte, a fost ucis în 4 decembrie 2004 într-un accident rutier, când maşina condusă de sergentul Marinei americane Christopher R. VanGoethem, în vârstă de 31 de ani, fost comandant al corpului de pază al Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti, a intrat în coliziune cu taxiul în care se afla acesta.