3.800 de metri înot, 180 de kilometri pe bicicletă şi 4.200 de metri de alergat. Acestea sunt probele prin care au trecut, sâmbătă, participanţii la XTR Triathlon, primul triatlon cu distanţe de Ironman din România.

Început pe lacul de acumulare de la Fughiu, la ora 7 dimineaţa, concursul a avut două mari categorii: individual şi echipe. Totodată, proba de individual s-a împărţit pe categorii de vârstă: 18-30 de ani, 31-40 de ani şi 40+.

"La categoria 40+ am avut doi concurenţi, niciunul n-a terminat probele. La 31-40 au fost 5 înscrişi, 3 au finalizat, iar la 18-31 au fost 7 înscrişi, din care 3 au terminat. Practic, din 14 înscrişi au terminat 6", a explicat pentru BIHOREANUL Szokolszky Istvan, organizatorul competiţiei şi, totodată, unul dintre participanţi. Abandonul s-a datorat, în mare măsură, şi căldurii insuportabile. "Au fost trei cazuri de insolaţie", a mai spus Istvan. Dintre echipe, una singură a abandonat.

Duminică dimineaţă, câştigătorii au fost premiaţi. Locul I la individual 18-30 de ani l-a ocupat Alexandru Diaconu, din Braşov, care a finalizat cele trei probe în 14 ore, 50 de minute şi 34 de secunde. Pe locul II la aceeaşi categorie s-a situat Orban Attila din Odorheiul Secuiesc, cu 14 ore, 58 de minute şi 2 secunde, iar pe locul III Ionuţ Stoica, din Constanţa, cu 17 ore, 44 de minute şi 5 secunde.

La categoria 31-40 de ani, câştigătorul locului I este Cristian Ghilţ, din Bucureşti, care a finalizat probele în 16 ore, 9 minute şi 14 secunde. Locul doi i-a revenit lui Daniel Rosu, din comuna Tunari, jud. Ilfov, care a ajuns la finish deodată cu Ghilţ, însă ocupă locul secund pentru că bucureşteanul a făcut primele două probe într-un timp mai scurt. Pe locul al III-lea este tot un bucureştean, Marius Melinte, care a terminat probele în 17 ore, 47 de minute şi 21 de secunde.

Dacă printre laureaţii probelor individuale niciunul nu a fost orădean, la echipe situaţia s-a schimbat. Primul loc l-a ocupat echipa "Mişcarea antidrog" formată din Irina Constantinescu (Bucureşti) şi acelaşi Alexandru Diaconu, care a obţinut locul I şi la individual 18-31 de ani. El a concurat şi la echipe, şi la individual, pentru echipă realizând primele două probe. Cei doi au terminat cursa în 11 ore, 38 de minute şi 3 secunde.

Locul II la echipe rămâne la Oradea, la Eke Team, formată din Balogh Bograrka, Majszter Janos şi Szekely Zsoltan, care au obţinut 13 ore, 9 minute şi 10 secunde. Pe al treilea loc s-a clasat echipa Tibiscus & Orca, compusă din Călin Ciprianov, Alexandru Almăjean şi Laurenţiu Bogdănescu, din Timişoara şi Cluj.

Pe lângă cele trei cazuri de insolaţie, triatlonul a mai avut un singur incident. "La proba de înot, un sportiv a făcut hipotermie, neavând echipament din neopren. Apa avea doar 17 grade", a explicat Istvan. Sportivul a fost rapid preluat de echipajul SMURD, care, alături de echipaje Salvamont, au însoţit concurenţii pe tot traseul.

Află ce a însemnat concursul XTR Triathlon din articolul "Cursa de oţel: cel mai dificil triatlon din lume, în Bihor!"