Circa 500 de copii şi tineri din Bihor, Suceava, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Cluj şi Ungaria au adus, vineri, în centrul Oradiei, atmosfera sărbătorilor de odinioară. Îmbrăcaţi în straie populare specifice zonei din care provin, aceştia au cântat colinde şi le-au oferit trecătorilor mai multe momente artistice.

Parada costumelor populare a făcut parte din cadrul Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Asta-i datina străveche", care a ajuns la a XII-a ediţie în Oradea. 

Copiii şi tinerii au pornit colinda de la magazinul Crişul. Cu pâini împletite în mâini ori deghizaţi în diferite personaje din folclorul românesc, colindătorii au mers pe traseul magazinul Crişul - strada Republicii - Parcul Traian - Prefectură/Consiliul Judeţean - Republicii - Primăria Oradea - Biserica Sfântul Nicolae şi Casa de Cultură a Sindicatelor.

Pe traseu aceştia au poposit câteva minute în curtea Prefecturii, în faţa Primăriei Oradea şi a Catedralei Sf. Nicolae, pentru a le cânta angajaţilor instituţiilor şi celor două lăcaşuri de cult.

Ei au fost întâmpinați de subprefectul Emilian Pavel, de viceprimarul Antonia Nica și de episcopul greco-catolic Virgil Bercea. 

De asemenea, în zonele pietonale, aceștia au oferit trecătorilor câteva momente artistice, colindătorii folosindu-se de instrumentele muzicale, bici ori toacă. 

"Cu toţii au fost recompensaţi în final cu dulciuri şi fructe, iar apoi ne-am îndreptat spre Casa de Cultură a Sindicatelor. Festivalul este o modalitate de readucere în prim-plan a tradiţiilor de sărbătoare din diferite zone ale ţării, iar anul acesta şi din străinătate, pentru că avem colindători şi Ungaria", a detaliat Crina Dobocan, preşedinta Asociaţiei Pro Bambini din Oradea, ONG-ul care organizează festivalul în Oradea.

Evenimentul nu s-a încheiat vineri.

Grupurile de copii și tineri vor pleca sâmbătă în comuna Sânmartin pentru a susţine un recital de colinde la Târgul de Crăciun din staţiunea Băile Felix.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!