De Sânziene, Centrul de Cultură al județului Bihor îi invită pe curioși, miercuri, în centrul Oradiei, unde va avea loc o paradă a sânzienelor, care vor merge, interpretând cântece de sărbătoare, pe strada Republicii. În aceeași zi, în Piața Unirii, va putea fi admirată o expoziție de costume populare.

Evenimentul "Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii" va începe miercuri, de la ora 18, când din Piața Unirii nouă artiste locale - Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu și Maria-Alexandra Secan -, îmbrăcate în costume populare albe și cu coronițe de flori pe cap, asemenea unor sânziene, vor merge pe strada Republicii interpretând cântece de sărbătoare până la magazinul Crișul. 

În timpul paradei, transmit organizatorii, acestea le vor împărți trecătorilor mai multe pliante informative despre tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoare.

Cum pe 24 iunie este sărbătorită și Ziua universală a iei, CCB va amenaja miercuri și o expoziție de costume populare în Piața Unirii, piesele vestimentare aparținându-i interpretei de muzică populară Violeta Gherman.

Costumele populare vor putea fi admirate începând cu ora 17.30, iar de la ora 19 va urma prezentarea lor.

Sărbătoarea Sânzienelor (zâne bune sau rele) sau Drăgaica este una dintre puţinele sărbători păgâne celebrate de români. Conform tradiţiei, Sânzienele, care trăiesc în păduri întunecate, plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, ele se supără și pot îmbolnăvi oamenii.       

De Sânziene, oamenii împletesc cununi din flori pe care le aruncă pe casă pentru viață și dragoste. Dacă aceste cununi rămân pe acoperişuri, este semn bun.

Fetele tinere pun cununile pe apă curgătoare, pentru a-și cunoaște ursitul. Ele le pot şi arunca pe case şi afla astfel anii care vor trece până când se vor mărita, şi anume de câte ori cade cununa de pe casă. În cazul în care "se prinde" pe acoperiş din prima încercare, fata se va mărita chiar în acel an.

Totodată, cununile pot fi așezate la poartă, la ușile grajdurilor și la icoane, pentru a fi protejată întreaga familie de rele.