Spre bucuria iubitorilor de sporturi de iarnă, în staţiunile montane din Bihor, adică în Vârtop, Stâna de Vale sau Padiş, stratul de zăpadă are o grosime de 50-60 centimetri, numai bun pentru schi, snowboard sau săniuş. De altfel, pârtiile de schi amenajate la Vârtop şi la Stâna de Vale sunt deschise şi turiştii profită de asta.
Urcaţi la munte bine echipaţi!
Potrivit unei informări a serviciului judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, la altitudini de peste 1.300 metri, stratul de zăpadă este şi mai gros, între 60 şi 100 cm, iar în zonele unde vântul a viscolit ninsoarea, adică la limitele dintre pădure şi golul alpin sau pe jgheaburi, poate ajunge chiar şi la 100 - 130 cm.
În acest context, salvamontiştii bihoreni le recomandă turiştilor să nu se aventureze pe traseele care urmăresc crestele montane, pentru că, din cauza vizibilității scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă. De asemenea, turiştii care urcă pe munte trebuie să fie echipaţi corespunzător, iar dacă sunt începători, să opteze doar pentru trasee uşoare.
„Pentru cei care se aventurează în afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe măsura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, şi să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor şi condiţiile de parcurgere în regim de iarnă a acestora”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Bihor. Pe site-ul serviciului, curioşii pot găsi traseele turistice.
Cei care merg cu schiuri, snowboard sau rachete de zăpadă, în zone unde există riscul de declanşare a unor avalanşe, sunt sfătuiţi să nu meargă singuri şi să se echipeze cu echipamente de salvare (dispozitiv de căutare în avalanşă, lopată, sondă de avalanşă).
De asemenea, turiştii care urcă la munte trebuie să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă, dar şi lanţuri antiderapante.
Record de turişti în munţii din Bihor, în 2020
Salvamont-Salvaspeo Bihor a transmis, marţi, şi un bilanţ al activităţii din anul trecut, care arată că, în total, salvatorii montani au avut 782 de misiuni, inclusiv cele de patrulare preventivă.
Cele mai multe intervenţii de salvare au avut loc pe timpul verii, 78 la număr, cu un total de 108 persoane accidentate şi recuperate. În timpul iernii de anul trecut, salvamontiştii au avut 56 de intervenţii, cu 63 de persoane salvate. În alte 16 situaţii, salvatorii montani au intervenit pentru a salva 51 de turişti blocaţi pe trasee sau rătăciţi.
Tot în anul 2020, Salvamont-Salvaspeo Bihor a instalat 63 de indicatoare bilingve cu QR Code (săgeți direcționale) pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi, Defileul Crişului Repede - Şuncuiuş, Stâna de Vale, Vârtop, Lacul Leşu. De asemenea, salvamontiştii au întreţinut şi curăţat traseele montane din judeţ şi au amenajat trasee de escaladă.
Salvamontiştii bihoreni mai spun că, din cauza pandemiei de Covid-19, numărul turiştilor care au ajuns în zonele montane din judeţ anul trecut a fost unul record pentru ultimele trei decenii, fără a putea furniza însă şi cifre care să susţină această informaţie.
Totuşi, salvatorii se aşteaptă ca în continuare să se manifeste acest trend, motiv pentru care şi-au propus să construiacă noi baze în Padiş, Stâna de Vale şi Defileul Crişului Repede. De asemenea, se doreşte angajarea de noi salvamontişti, dar şi atragerea de voluntari.