Mai mulţi orădeni au anunţat sâmbătă redacţia BIHOREANULUI că în zonele Rogerius şi Episcopia, dar nu numai, un strat consistent de pulbere de cenuşă s-a depus pe casele şi maşinile lor, iar zăpada e acoperită de funingine.

"De aseară (n.r vineri) a început să se depună o funingine, nu ştim exact ce este. Zăpada este neagră acum, nu am mai văzut aşa ceva", a afirmat un orădean care locuieşte în zona Rogerius. Un altul s-a plâns că situaţia există încă de joi, însă sâmbătă cenuşa a devenit mult mai consistentă.

Directorul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Călin Mocan, afirmă că termocentrala CET, furnizorul de agent termic al oraşului, este unica sursă posibilă pentru o astfel de poluare. "Am primit şi noi sesizări despre situaţia existentă. Am discutat cu conducerea Electrocentrale, care ne-a asigurat că nu au existat avarii sau accidente la cazanele lor", a declarat pentru BIHOREANUL Călin Mocan.

Directorul Gărzii de Mediu a afirmat că la începutul săptămânii viitoare comisarii instituţiei vor verifica condiţiile de funcţionare ale termocentralei. "Luni sau marţi vom efectua un control să vedem dacă la CET a fost folosit un combustibil neautorizat sau dacă a existat o defecţiune la unul dintre cazane", a precizat acesta.

Contactat, directorul Electrocentrale Oradea, Dragoş Gligor, susţine că nu a fost vreun accident sau avarie la cazanele de prelucrare a cărbunilor şi păcurii. "Am discutat cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi le-am spus că parametrii electrofiltrelor de la centrală sunt cei autorizaţi", a declarat Gligor.

"Și noi monitorizăm această situaţie de ceva vreme. Probabil presiunea atmosferică mare din ultima perioadă şi vântul nu au lăsat publerea de cenuşă dispersată după trecerea de electrofiltru să se ridice în atmosferă. Astfel, ea s-a depus", a mai spus direcotrul Electrocentrale.

În acest timp, o mare parte a oraşului, în special cartierul Rogerius, este acoperită cu funingine, care poate dăuna sănătăţii. "Recomandarea către orădeni este să se expună cât mai puţin, să nu iasă din casă decât dacă este necesar. Pentru protecţie, pot să-şi acopere gura cu un fular. În special copiii nu trebuie lăsaţi să stea mult pe afară", a declarat Marius Pârgioacă, directorul Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor.