Timp de două săptămâni, de la începutul la mijlocul lunii mai, toate cursele interne și externe ale Aeroportului orădean vor fi suspendate, pentru a se putea executa primele lucrări pentru construirea terminalului Cargo.

Zborurile vor fi reluate după racordarea la pistă a noii căi de rulare pentru accesul aeronavelor la platforma terminalului de mărfuri.

Potrivit unui comunicat al Aeroportului, lucrările la terminalul Cargo încep luna viitoare, iar în perioada 2-15 mai va fi realizat acest racord, așadar în acest interval de timp „traficul aerian de pe Aeroportul Oradea” va fi suspendat.

„Având în vedere anvergura lucrărilor necesare pentru dezvoltarea noilor funcțiuni ale Aeroportului, timpul de realizare este unul foarte scurt. În această perioadă, pasagerii care au biletele de călătorie achiziționate vor primi din partea operatorilor aerieni opțiuni de rerutare”, a transmis vineri conducerea Aeroportului.

Acest lucru înseamnă că pasagerii care vor să zboare de la sau la Oradea vor putea folosi doar aeroporturile învecinate.

Terminalul pentru mărfuri al Aeroportului orădean este construit de compania CTPark Oradea Cargo Terminal, parte a unui consorțiu specializat în construirea de parcuri industriale și centre logistice, cel mai mare din Europa Centrală și de Est, care s-a obligat să investească aici peste 32 milioane euro.

Între altele, proiectul prevede construirea unei platforme pentru aeronave și a racordării acesteia la pista Aeroportului, a unor platforme tehnologice, a trei clădiri cu destinația de depozite, a unor posturi de control și a unor căi de acces rutier și împrejmuirilor.

Terminalul va fi desfășurat pe o suprafață de teren de 14,4 hectare, din care terminalul Cargo va ocupa 67.776 metri pătrați, iar infrastructura aferentă 22.100 mp.

Desemnarea CTPark pentru realizarea investiției, pe banii acesteia, a fost decisă în vara anului trecut, în baza unei licitații internaționale organizată de Consiliul Județean Bihor, în condițiile în care în 2023 expiră termenul până la care putea fi construit terminalul Cargo, pentru care administrația județeană a primit terenul, în 2013, de la Ministerul Apărării, special în acest scop.

„Asistăm la un moment important pentru dezvoltarea orașului Oradea, atât din punct de vedere economic, cât și al infrastructurii care se dezvoltă și care va transforma Oradea într-un hub logistic. Proiectul terminalului Cargo reprezintă o investiție majoră și ne bucurăm să facem primii pași pentru începerea lucrărilor de construcție”, a declarat Răzvan Horga, directorul general al Aeroportului Oradea.

Construirea terminalului de mărfuri la Aeroportul Oradea este prima asemenea investiție privată în România și a fost considerată necesară pentru ca firmele din parcurile industriale ale orașului, a căror producție este în cea mai mare parte exportată, dar care au nevoie de materii prime provenite din afara țării, să se poată aproviziona cu rapiditate și să poată trimite produsele în timp mai scurt decât prin folosirea transportului rutier, feroviar și maritim.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!