Zece persoane care au fost implicate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată au fost arestate preventiv.

Potrivit Agerpres, cele zece persoane au fost reţinute joi de procurorii DIICOT şi duse apoi în instanţe cu propunere de arestare preventivă, dintre care patru la Curtea de Apel Bucureşti - Andrei Sileanu, Sorin Seleşiu, Nicolae Marius Onica şi Cezar Lincă; iar şase la Tribunalul Bucureşti - Alexei Boţan, Mansour Mah-D, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu şi Dorian Botea.

După cum se ştie, în cursul zilei de miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă. Membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA - conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, evazioniştii înregistrau livrări fictive către firme "fantomă" din alte state comunitare - coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent, notează Agerpres.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile - "la negru", mai scrie Agerpres.

Totodată, există suspiciunea că reţeaua achiziţionează marfă din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme "fantomă" şi o vinde pe piaţa internă "la negru" la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale.

Anchetatorii mai declară că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum, mai scrie Agerpres.

După declanşarea anchetei DIICOT, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.

Printre cei puşi sub acuzare în acest dosar se află şi Mircea Olimpiu Lucaciu, consilier la Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Cluj.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză sunt suspectate persoane care deţin funcţii publice. Un inspector în cadrul OPC Cluj e suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. "În cauză există suspiciunea rezonabilă că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere", arată DIICOT.

Totodată un consilier în cadrul A.N.S.V. este suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. "În cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoştinţă despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparţinând unei societăţi comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata", arată informarea.