Institutul Diplomatic Român (IDR) şi Universitatea Agora din Oradea sunt partenerii în proiectul "Sprijin pentru tinerii diplomaţi din Republica Moldova", în cadrul căruia zece funcţionari publici din mai multe ministere ale Republicii Moldova participă în România la un curs de perfecţionare.

Cursul lor începe miercuri la Băile Felix, printr-o şcoală de vară ce va dura două săptămâni. "Vor avea cursuri foarte variate: prelegeri pe protocol şi ceremonialul diplomatic, introducerea în problemele de esenţă în dezvoltarea Uniunii Europene, dar şi pe tema comunităţii românilor din afara graniţelor, pentru a vedea felul în care România gestionează această problemă", a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Oradea, Radu Carp, directorul general al IDR.

După două săptămâni de studii în Bihor, cei zece funcţionari publici moldoveni vor merge la o şcoală de vară la Constanţa, apoi la un curs de trei luni la Bucureşti, toate având un scop comun: pregătirea lor pentru momentul în care Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană.

Motivul pentru care România organizează astfel de cursuri este că ţara noastră a inclus Republica Moldova pe lista statelor pe care vrea să le ajute să se integreze în UE. Pentru acest ajutor, România are la dispoziţie anual fonduri comunitare în valoare de 1% din PIB, ceea ce înseamnă că în 2010 dispune de 2 milioane de euro.

Radu Carp a mai spus că, la finalul cursului, cei zece funcţionari publici vor primi o diplomă care le va atesta cunoştinţele dobândite. "Ei vor putea folosi diploma atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti", a precizat Carp, explicând că în urmă cu 3 săptămâni, miniştrii Educaţiei din cele două ţări au semnat un acord în baza căruia diplomele emise în România sunt recunoscute în Republica Moldova şi invers.

Rugat să precizeze care este motivul pentru care Institutul Diplomatic a ales o universitate din Oradea ca parteneră a proiectului, Carp a spus că decizia a luat-o în urma unei vizite făcute la Agora în luna iunie. "Am văzut că există condiţii excelente şi aici la universitate şi în Băile Felix, pentru conferinţe, dar şi pentru petrecerea timpului liber. Oferta a fost foarte generoasă, iar noi vrem şi să le arătăm cursanţilor România în toată diversitatea ei", a spus directorul IDR.