Cu bani din Programul de cooperare elveţiano-român, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor va include zece peşteri din judeţ în prima reţea de peşteri speoturistice din ţară.

Cele zece caverne sunt Peştera Bătrânului (comuna Şuncuiuş), Hârtopul Bonchii (Roşia), Ciur Ponor (Roşia), Peştera Craiului (Roşia), Osoi (Vârciorog), Peştera lui Doboş (Roşia), Gălăşeni (Gălăşeni), Peştera Gruieţului (Roşia), Moanei (Şuncuiuş) şi Vântului (Şuncuiuş). Toate sunt pe teritoriul ariei Pădurea Craiului, aflată în custodia CAPDD Bihor.

"Vrem să facem din Piatra Craiului o destinaţie în care poţi să practici speoturismul într-o manieră sigură", a precizat şeful CAPDD Bihor, Paul Iacobaş.

Proiectul presupune realizarea unor studii şi planuri de management pentru cele 10 peşteri, care să concluzioneze în ce condiţii pot fi vizitate, mai precis în ce anotimpuri şi pe ce porţiuni, astfel încât vieţuitoarele ori formaţiunile din interior să nu fie afectate.

"Nu se va intra în geomorfologia peşterii, nu vom amenaja scări. Ele vor fi vizitate în ture speoturistice", a precizat Iacobaş. Astfel, turiştii vor intra acolo doar cu echipamentul specific coborârii în subteran, însoţiţi de un ghid şi după ce vor obţine autorizarea necesară.

În prezent, accesul în aceste peşteri se face de către speologii profesionişti după ce obţin trei avize: unul de la Serviciul Salvamont-Salvaspeo, unul de la custode şi unul de la Comisia Patrimoniului Speologic din Ministerul Mediului. CAPDD Bihor vrea însă să înlesnească acest demers şi turiştii să trebuiască să obţină un singur aviz, astfel încât şi agenţiile de turism să poată programa uşor vizite speoturistice.

Proiectul CAPDD are o valoare totală de 84.387 de franci elveţieni, din care contribuţia custodelui este de 9.487 franci. Durata de implementare este de 15 luni, începând din februarie 2016.