Întrucât oficial a venit iarna şi bihorenii vor urca şi ei în staţiuni turistice de la munte, Jandarmeria Montană le transmite turiştilor o serie de recomandări, astfel încât vacanţa lor la înălţime să fie şi una fără urmări nedorite.

În primul rând, înainte de a pleca în excursie, turiştii trebuie să se informeze temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoza meteo, condiţiile climatice locale şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu.

Pe munte nu trebuie să plecaţi dacă nu aveţi un echipament adecvat anotimpului. "Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil", transmit jandarmii.

De asemenea, nimeni nu ar trebui să riste să plece singur la drum, la fel cum traseele trebuie alese în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup. Informaţi jandarmii montani, salvamontiştii şiu cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta.

Bineînţeles, turiştii nu trebuie să deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, trebuie să folosească numai traseele marcate şi să evite scurtăturile.

"În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din nici un motiv, nu rămâneţi în urma grupului", mai recomandă jandarmii montani. Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice când aveţi de gând să urcaţi pe munte, deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.

În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii puteţi solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele informaţii: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate şi când s-a produs accidentul.