Zeci de arbori de pe strada Oneştilor, majoritatea plopi, au fost tăiaţi, miercuri, la comanda dezvoltatorului imobiliar Prima, care ridică în zonă un cartier rezidenţial cu 1.000 de apartamente.

Pe teren privat

"Copacii erau pe domeniul privat al dezvoltatorului imobiliar, lucrările au fost făcute după ce Ocolul Silvic a marcat fiecare arbore", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta. Acest aliniament de arbori era în spatele fostei magistrale de termoficare, care tocmai în această toamnă a fost îngropată.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Dorina Radoveţ, a declarat BIHOREANULUI că proprietarul terenului, Prima Kapital Project, a făcut o solicitare către APM Bihor, în luna septembrie, pentru avizarea tăierilor. Însă, aşa cum reiese din cartea funciară a terenului, acesta este în proprietate privată, iar APM Bihor trebuie să avizeze doar tăierile de copaci sănătoşi de pe domeniul public. "Proprietarul privat al terenului este responsabil pentru aceste lucrări, iar pe 14 septembrie, APM Bihor a emis un răspuns în acest sens", a declarat Radoveţ.

Numărul total al copacilor doborâţi n-a fost deconspirat de reprezentanţii Elec Brans, firma contractată pentru lucrări. "S-au tăiat atâţia câţi erau în comandă", a spus un angajat al firmei care era prezent joi dimineaţă pe strada Oneştilor. Cert este că, de sub toate crengile şi frunzele doborâte, se pot număra cel puţin 20 de cioate. În schimb, angajatul Elec Brans a spus că niciun alt copac nu va mai fi tăiat. 

Verde distrus

Oportunitatea tăierii copacilor dintr-un viitor cartier rezidenţial care va avea nevoie şi de spaţii verzi este, desigur, la latitudinea dezvoltatorului. Cert este însă că lucrarea Elec Brans i-a nemulţumit pe angajaţii firmei Instal Construct, care miercuri au terminat de îngropat reţelele de termoficare de pe acest aliniament, în imediata vecinătoate a copacilor doborâţi câteva ore mai târziu. Societatea, cu sediul în Iaşi, a fost subcontractată de firma Elsaco expres pentru această lucrare.

"Noi ieri (n.r. miercuri) dimineaţă am dus ultimii bolovani de aici. Ştiţi cum era locul? Lună! Am greblat, am plantat iarbă, am aranjat de-ţi era mai mare dragul să te uiţi", a povestit un angajat al firmei, vădit nemulţumit că toată munca sa şi a colegilor săi a fost în zadar. "Acum cine va mai amenaja locul? Noi sigur nu", a mai spus bărbatul. 

Vom planta mai mulţi!

Viceprimarul Florin Birta a declarat BIHOREANULUI că Prima a promis că va reamenaja aliniamentul de pe domeniul public.

Informaţia a fost confirmată şi de dezvoltator. "Tăierea plopilor de pe strada Oneștilor s-a efectuat în baza reglementărilor în vigoare și conform avizelor obținute de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor și Ocolul Silvic. Lucrările de tăiere a plopilor au fost executate de una dintre societățile avizate în acest sens de Ocolul Silvic. În zona respectivă, se vor planta o cantitate mult mai mare copaci decât au fost tăiați", arată un comunicat al Prima Kapital Project.