Câțiva zeci de localnici din Aleşd s-au adunat, marţi seară, pe o stradă din oraş, nemulţumiţi de traseul viitoarei şosele de centură. Încă în fază de proiect, drumul ar urma să treacă la mică distanţă de case, ceea ce îi deranjează pe oameni.

Aleşdenii sunt nemulţumiţi şi că proiectul nu le-a fost prezentat în detaliu, primarul Ioan Todoca publicând doar pe propria-i pagină de Facebook câteva fotografii de la o vizită a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, în oraş, cu menţiunea că împreună au „creionat” traseul viitoarei şosele. O hartă exactă nu a fost făcută publică, însă oamenii susţin că au aflat că şoseaua va trece printr-un cartier de case din sudul oraşului.

Să ocolească, nu să traverseze!

„Ieri (n.r. luni) un prieten a fost la primar, a zis că-i trece drumul prin mijlocul serelor şi i-a zis primarul că nu-l interesează”, s-a plâns un bărbat. Alţii au spus că traseul viitoarei centuri le străbate casele, iar ei se opun exproprierii, convinşi că despăgubirile nu vor fi juste.

Localnicii mai cer ca viitorul drum să ocolească nu doar Aleşdul, ci şi satul Tinăud, care aparţine oraşului. „Centura trebuie să fie afară, nu la 300 de metri de blocuri şi de case”, a spus un alt bărbat, completat de o femeie care s-a plâns că viitoarea şosea va trece la 5-6 metri de casa ei.

De asemenea, cei adunaţi în stradă au reclamat că edilul nu le răspunde apelurilor telefonice, pentru a lămuri detaliile proiectului şi pentru a le asculta doleanţele.

Traseu centură Aleşd  

Petiţie pentru autorităţi

Întâlnirea în stradă a aleşdenilor a fost întreruptă de un poliţist, care le-a spus că adunările publice sunt interzise din cauza pandemiei de Covid-19, iar dacă vor să-şi continue demersul civic fără să fie amendaţi, ar face bine să comunice prin telefoane sau pe internet.

Oamenii au fost de acord să meargă spre case, dar înainte au semnat o petiţie pe care o vor trimite la Primăria Aleşd şi la Consiliul Judeţean Bihor.

Citită de unul dintre nemulţumiţi, petiţia precizează că semnatarii cer ca şoseaua de centură să ocolească toate casele din Aleşd şi Tinăud. În caz contrar, aleşdenii spun că vor încerca să blocheze proiectul.

În şedinţa Consiliului Judeţean de luni, aleşii bihorenilor şi-au dat votul pentru demararea procedurii de constituire a unui parteneriat cu Compania Naţională de Administraţie a Infrastructurii Rutiere, pentru investiţia „Variantă de ocolire Aleşd-Sud”. Nici hotărârea CJ Bihor nu cuprinde vreo menţiune privind traseul şoselei.