Zeci de percheziţii au loc miercuri dimineaţă în Bucureşti şi alte 11 judeţe din ţară, inclusiv în Bihor, în cadrul unei anchete coordonate de DNA privind contractele încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA, conform publicaţiei Adevărul. Acţiunile vizează atât persoane fizice, cât şi juridice, iar în Bihor sunt efectuate la sediul filialei Casei Unirea, precum şi la firme din domeniul agricol.

Potrivit unor surse din anchetă, prejudiciul total estimat în acest dosar se ridică la 40 de milioane de lei. 

Percheziţiile sunt efectuate împreună cu procurori ai DNA în Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Giurgiu, Constanţa, Iaşi, Timiş, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Maramureş, Arad.

Conform unui comunicat de presă al DNA este vorba în total de 60 de percheziţii efectuate, iar anchetatorii vorbesc de suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, în perioada 2023-2024.

Surse din anchetă au declarat pentru BIHOREANUL că în Bihor percheziţiile vizează conducerea filialei locale a Casei Unirea, dar şi firme cu profil agricol care au luat subvenţii de la stat prin această societate.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA a fost creată în 2018 în mandatul lui Petre Daea pentru a sprijini producătorii locali şi a valorifica produsele agricole româneşti. Proiectul îşi propunea să deschidă 60 de magazine cu produse locale, însă doar două au fost realizate, în Bucureşti şi Sibiu. 

Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii a anunţat în luna februarie că a constatat nereguli în activitatea managementului societăţii Casei, în urma unui control derulat în ultimele două luni, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 milioane de lei.

Adevărul mai scrie că pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea, Mariana Cotoi, nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale. În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societăţii a comunicat faptul că au fost iniţiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată - bilete la ordin şi file CEC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!