Arheologul Ion Crişan de la Muzeul Ţării Crişurilor şi echipa lui au finalizat marţi etapa de cercetare de la situl arheologic dintre localitatea Cefa şi localitatea Mărtihaz, unde până în a doua jumătate a secolului XVII exista satul Rădvani. În această etapă, cercetătorii au descoperit 70 de schelete umane, care fuseseră îngropate în necropola satului, în perioada 1270-1550.

"Cercetăm localitatea medievală numită Rădvani, care a fost atestată documentar în anul 1214 şi care a fost părăsită de toţi locuitorii ei în cea de-a doua jumătate a secolului XVII, din cauza invaziei turcilor în această zonă şi a conflictelor dintre aceştia şi austrieci", a declarat marţi Ion Crişan pentru BIHOREANUL.

Arheologul şi echipa sa au descoperit şi fosta biserică a localităţii, construită în anul 1270, din care a rămas doar talpa fundaţiei. "Scheletele au fost descoperite în jurul bisericii, pentru că pe atunci înmormântările se făceau pe lângă biserică", a explicat Cristea.

Cele 70 de schelete nou descoperite se adaugă celor 408 găsite în etapele anterioare ale cercetării arheologice. Osemintele umane datează dintr-o perioadă lungă de ani, între anii 1000 şi 1550.

"Câteva zeci dintre osemintele pe care le-am găsit au fost prelevate şi împachetate, urmând să fie cercetate de antropologi", a mai precizat Ion Cristea.

Potrivit acestuia, cercetările la sit vor fi reluate anul viitor. Situl arheologic dintre localităţile Cefa şi Mărtihaz din judeţul Bihor se întinde pe aproximativ 24 de hectare şi este înscris pe lista Monumentelor Istorice.