Cu cinci zile înainte de începerea școlii, peste 60 de unități de învățământ din Bihor nu au o autorizație de funcționare.

Anunțul a fost făcut de Prefectură, care a comunicat miercuri date privind verificările făcute de o comisie anume numită de prefectul Dumitru Țiplea, din care au făcut parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

„Cele 4 echipe mixte ale comisiei au verificat, prin sondaj, stadiul pregătirii pentru debutul anului școlar în 136 de școli și grădinițe din zonele Aleșd, Beiuș, Marghita-Valea lui Mihai și Salonta”, a transmis Prefectura.

Potrivit raportului comisiei, din totalul de unități de învățământ verificate, 47%, adică 64 de școli și grădinițe, nu au obținut încă autorizațiile de funcționare, „principalele motive fiind clădiri în curs de reabilitare, curți neîmprejmuite, lipsa grilajelor de protecție la sobe metalice, lipsa buletinelor de analiză a apei, amenajarea neadecvată a spațiului lapte-corn, acoperișuri degradate, fisuri pe partea exterioară a clădirilor, precum și terenuri aflate în litigiu”.

La 87 dintre unitățile de învățământ verificate, lucrările de pregătire pentru începerea școlii erau în derulare în timpul controalelor. Principalele probleme găsite aici se pot remedia până luni, fiind vorba de săli de curs și grupuri sanitare neîntreținute corespunzător, depozite necorespunzătoare în curtea școlilor (lemne, mobilier școlar etc.), curții ale școlilor neîntreținute ori lipsa frigiderelor în spațiul lapte-corn.

În 19 unități de învățământ, comisia va reveni, până la reînceperea școlii, pentru a vedea dacă s-au luat măsurile impuse și, astfel, poate fi eliberată autorizația sanitară de funcționare.

„Fac un apel urgent către toți factorii implicați, de la directorii unităților de învățământ, până la primarii și directorii de instituții din teritoriu, să depună toate diligențele pentru ca școlile și grădinițele să fie pregătite în cele mai bune condiții pentru noul an școlar. Nu voi face niciun rabat la educația copiilor noștri, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și mediul în care se desfășoară acesta. Ei sunt viitorul nostru!”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, citat în comunicat.

Pe 11 septembrie, în Bihor vor începe școala și grădinița 94.085 de elevi și preșcolari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!