Piaţa Unirii găzduieşte, luni, un altfel de târg, unul în care ONG-urile active în domeniul social şi-au prezentat serviciile şi au încercat să-şi atragă voluntari, prezentând activităţile pe care aceştia le-ar putea face pentru a sprijini diferite categorii dezavantajate de persoane.

SociONGFest a debutat, după ora 13, cu un flash-mob în care bătrânii din căminele Asociaţiei Caritas Catolica, mulţi imobilizaţi în scaune cu rotile, au făcut gimnastică, îndrumaţi de kinetoterapeutul lor. Ei au primit şi baloane albe din partea organizatorilor.

În flash-mob s-au implicat şi câţiva adolescenţi de la mai multe licee din Oradea, unii dintre ei chiar voluntari ai ONG-urilor prezente la târg. De altfel, mai mulţi elevi ai Liceului de Artă au pictat "frunze" mai mari pe care le-au lipit apoi pe un panou imens ce reprezintă un "copac" al serviciilor sociale.

Ediţia de anul acesta a SociONGFest a fost organizată sub îndemnul "Descoperă ONG-urile din zona ta! Află unde te poţi implica!". Între participanţi s-au numărat Asociaţia "Luptătorii pentru viaţă", Asociaţia "Viaţă cu autism", Asociaţia "Smiles", Asociaţia Tabăra de mişcare Yuppi, Asociaţia Asteldorf şi Fundaţia Ruhama.

Târgul rămâne deschis până la ora 17. El este organizat în proiectul Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare, Sălaj (VOLO) iniţiat de Asociaţia Caritas Catolica Oradea, şi derulat în parteneriat cu Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare. Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.