Pe 8 mai, Ziua Victoriei și ziua în care Europa comemorează capitularea Germaniei naziste în fața Aliaților, în al Doilea Război Mondial, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor un mesaj video cu un discurs emoționant.

În fața unei clădiri cu nouă etaje din Borodianka, oraș din regiunea Kiev, imobil distrus de bombardamente, Zelenski a comparat invazia Rusiei în Ucraina cu acțiunile Germaniei naziste.

El a spus că sloganul „Niciodată din nou”, folosit de națiuni după înfrângerea naziștilor, sună dureros și crud pentru ucraineni, a căror țară este invadată de Rusia, începând din 24 februarie.

Pe 24 februarie, cuvântul «niciodată» a fost șters. Împușcat și bombardat. Sute de rachete la 4 dimineața, care au trezit toată Ucraina. Am auzit explozii groaznice. Am auzit: din nou!”, a spus Zelenski, citat de libertatea.ro.

„La câteva decenii după Al Doilea Război Mondial, întunericul a revenit în Ucraina. Și s-a întors la alb-negru. Din nou! Răul s-a întors. Din nou! Într-o formă diferită, sub sloganuri diferite, dar cu același scop. În Ucraina a avut loc o reconstrucție sângeroasă a nazismului. O imitație fanatică a acestui regim. Ideile, acțiunile, cuvintele și simbolurile sale. Maniacal – până la detalii – reproducerea atrocităților și «alibiurilor» sale, care ar fi dat răului un scop sacru. Repetarea crimelor sale și chiar încercările de a-l depăși pe «învățător» și de a-l muta de pe piedestalul celui mai mare rău din istoria omenirii. Ei stabilesc un nou record mondial pentru xenofobie, ură, rasism și numărul de victime”, a mai spus președintele ucrainean. Discursul complet a fost publicat și pe site-ul Administrației Prezidențiale din Ucraina.

Zelenski a mai vorbit despre cum state catalogate de „mâna a treia” află că nu au dreptul să existe sau că nu sunt create artificial, iar lumea întreagă trebuie să fie de acord cu un lucru: „niciodată din nou” a rezistat doar 77 de ani.

În final, președintele și-a încurajat cetățenii, spunând că Ucraina va învinge răul, așa cum urmașii oamenilor de azi au învins nazismul.

Ziua Victoriei este pentru ucraineni a 74-a zi de război, care continuă atacurile asupra Insulei Șerpilor, scrie hotnews.ro. De la oțelăria Azovstal s-a reușit evacuarea femeilor, copiilor și vârstnicilor care se refugiau aici, însă alte 60 de persoane sunt date dispărute după ce o școală în care se refugiau a fost bombardată de ruși în Lugansk, după cum a declarat duminică guvernatorul regional Serghei Gaidai, care a adăugat că probabil acestea au murit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!