Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, inginerul Sorin Guler, a prezentat miercuri, în faţa prefectului Ioan Mihaiu şi a membrilor Colegiului Prefectural, obiectivele de investiţii pentru anul 2018. Pe cât de lungă a fost lista lui Guler, pe atât de inutilă s-a dovedit, pentru că, din cele 20 de lucrări prezentate, doar pentru şase există şi finanţarea necesară!

Mai precis, în acest an, ABA Crişuri are bani pentru amenajarea malului stâng al Crişului Repede în Oradea, unde s-au făcut lucrări de 116 milioane lei şi, în 2018, sunt alocate alte 20 milioane lei. O sumă modestă, ţinând cont că, în total, mai sunt de făcut lucrări de 131 milioane lei.

Mai sunt cuprinse în bugetul ABA Crişuri lucrări pe râul Barcău, pe valea Mărgăuţa (judeţul Cluj), pe valea Nimăieşti (judeţul Bihor), în zona localităţii Zerind (judeţul Arad) şi la acumularea Mihăileni (judeţul Hunedoara).

În schimb, lista lucrărilor pe care Guler le-a prezentat ca obiective de investiţii, dar fără finanţare, este mult mai lungă. Aici se regăsesc lucrări de amenajare pe văile Bistra, Dobricioneşti, Izvor, Călata, Ginta, Poiana, ori la acumulările de la Ginta, Moneasa, Brad şi Hălmăgel. De asemenea, tot aici sunt cuprinse lucrări de amenajare pe Crişurile Repede şi Negru.

"Sperăm că vom avea alocare bugetară în a doua parte a anului", a spus Sorin Guler, nevoit să arate la fiecare din aceste proiecte că alocarea bugetară este de zero lei, nefiind prevăzuţi bani nici din surse proprii, nici din bugetul ANAR.

Totodată, directorul ABA Crişuri a arătat că, în luna aprilie, se va semna contractul de finanţare europeană pentru lucrările de reabilitare a barajului de la Leşu. Acestea se vor realiza prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.