Joi, în incinta Muzeul Oraşului Oradea, a fost vernisată expoziţia "Zestrea Minerală a Maramureşului", eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Mineralogie "Victor Gorduza" din Baia Mare. Expoziţia cuprinde 61 de flori de mină, care pot fi admirate până pe 20 august.

În deschiderea vernisajului a vorbit Ioan Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Oraşului Oradea. "Această expoziţie pentru muzeul nostru reprezintă o premieră. Este pentru prima dată de la momentul înfiinţării instituţiei muzeale orădene când exponatele nu sunt creaţii umane, ci sunt rodul creaţiei naturii. Deschisă chiar înainte de 1 martie, simbolic, Muzeul Oraşului Oradea, împreună cu Muzeul din Baia Mare, oferă prin această expoziţie, doamnelor şi domnişoarelor, un «buchet» de flori de mină", a declarat Ciorba.

Muzeul de mineralogie din Baia Mare are un patrimoniu foarte bogat, aproximativ 20.800 de piese, eşantioane minerale în cea mai mare parte, dar şi roci şi fosile, recoltate exclusiv din zona de nord-vest a României, patrimoniu care face ca acesta să fie considerat cel mai mare muzeu regional din Europa.

"Valorificarea patrimoniului muzeal s-a făcut de-a lungul timpului, în cei 40 de ani de funcţionare ca secţie şi ca muzeu, prin organizarea a peste 180 de expoziţii temporare. O parte dintre acestea, peste 40, sunt expoziţii pe care muzeul le-a găzduit, dar cea mai mare parte sunt 137 de expoziţii organizate cu patrimoniul muzeului de mineralogie, cele mai multe în ţară, dar şi 45 de expoziţii organizate în străinătate, majoritatea în Austria, Ungaria, Franţa, dar şi în Germania, Olanda, Belgia, Monaco şi Republica Moldova", a precizat conf. univ. dr. ing. Ioan Denuţ, directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare.

"Ne bucurăm că suntem aici, în Oradea, cu o expoziţie în premieră. Aşa cum frumos caracteriza Victor Gorduza muzeul de mineralogie, un «buchet» din flori de mină, din care am desprins câteva «petale» şi le-am adus publicului orădean cu mare drag, sub forma acestei expoziţii pe care am botezat-o «Zestrea Minerală a Maramureşului»", a mai adăugat Ioan Denuţ.

Expoziţia poate fi vizitată, de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, din Piaţa Emanuil Gojdu, nr. 39 - 41 (Cetatea Oradea), parterul Turnului A-B, sălile 18-19. Ea va rămâne deschisă până pe 20 august 2019.

Elena Fendic
studentă Jurnalism, anul I