Episcopia Romano-Catolică de Oradea îi invită pe credincioșii, preoții, călugării și călugărițele diecezei la pelerinajul care se organizează duminică, 7 mai, la Catedrala Romano-Catolică din complexul baroc.

„Conform tradiției locale, fondatorul diecezei, regele Sfântul Ladislau, este sărbătorit în a V-a duminică pascală. Programul începe la ora 10.00 cu primirea pelerinilor. Liturghia solemnă care va fi urmată de procesiunea tradiţională cu moaștele sfântului rege va începe la ora 11.00, la care sunt așteptați și pelerinii din diecezele învecinate. Celebrantul principal al sfintei liturghii va fi ÎPS Ternyák Csaba, arhiepiscop şi mitropolit de Eger, care va rosti și predica”, se arată într-o informare trimisă miercuri de reprezentanții eparhiei de Oradea.

Potrivit documentului, la această sărbătoare sunt invitați și absolvenții și profesorii Seminarului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. 

Considerat întemeietorul diecezei și chiar al viitorului oraș Oradea, Sfântul Ladislau este sărbătorit ca rege sfânt de credincioșii catolici. 

Ladislau (László) I a trăit între 1040 şi 1095, crescând în ducatul Bihariei, care pe vremea aceea era extrem de întins, cuprinzând teritoriile actualelor judeţe Satu Mare, Bihor şi Arad, şi reprezentând aproape o treime din teritoriul medieval al regatului Ungariei.

Cât era duce, şi-a câştigat faima de cavaler viteaz prin "fapte cucernice". De asemenea, istoricii arată că anii de domnie a lui Ladislau I au reprezentat o „epocă de înflorire” pentru Ungaria, iar o faptă memorabilă a acestuia a fost cucerirea Croaţiei.

Regele Ladislau a ctitorit prima catedrală în stil romanic din Oradea. Totodată, el a pus bazele Episcopiei romano-catolice de Oradea, pe o structură ecleziastică deja existentă în Biharia. Iar prin aceste ctitoriri a început să se "aşeze" Cetatea Oradiei.

Regele Ladislau a fost canonizat în anul 1192. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!