Împlinirea a 99 de ani de când trupele române, conduse de generalul Traian Moşoiu, au intrat în Oradea, eliberând oraşul de sub ocupaţia regimului bolşevic al lui Bela Kun, a fost sărbătorită, vineri, prin ceremonii religioase şi militare.

Eliberarea din dezordine

Evenimentele dedicate zilei de 20 aprilie au început, la prânz, cu o slujbă de Te Deum, ţinută la Biserica cu Lună. Apoi, participanţii s-au deplasat în alai la statuia lui Traian Moşoiu, de lângă parcul Bălcescu. Aici, după intonarea imnului naţional, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre importanţa zilei de 20 aprilie.

"Teritorii în care figura şi Oradea nu erau încă sub administraţie românească, ci sub o administraţie maghiară, într-o situaţie de dezordine totală, post-război. Liderii comunităţii româneşti aveau de suferit, uneori erau chiar asasinaţi, cum au fost eroii de la Lunca. Situaţia era scăpată de sub control din cauza bandelor bolşevice, care generau o dezordine totală", a amintit edilul.

Bolojan a vorbit şi despre faptul că, pe 20 aprilie 1919, în ziua de Paşti, Armata Română, după ce a primit ordin să elibereze aceste teritorii, a intrat în Oradea dinspre Cluj, fiind întâmpinată de primarul de atunci Rimler Karoly şi de liderul comunităţii româneşti, Aurel Lazăr. "A fost un eveniment care va rămâne în istoria oraşului ca o bornă pentru că, pentru prima dată, Armata Română şi administraţia românească au pus picior în Oradea", a subliniat primarul.

Statui pentru episcopi

De asemenea, în discursul său, Ilie Bolojan a subliniat faptul că şi cei doi episcopi ai vremii au primit cu bucurie trupele româneşti, aşteptându-le, după slujba în Paşti, în Piaţa Unirii.

"Episcopul Radu Demetriu (n.r. greco-catolic) şi episcopul Roman Ciorogariu (n.r. ortodox) au ieşit din biserică şi au întâmpinat armata noastră în Piaţa Unirii de azi. Sper ca până anul viitor acel loc să ţină statuile celor doi ierarhi", a spus primarul, anunţând astfel iniţiativa.

Totodată, el a mai spus, în premieră, că îşi doreşte ca Oradea să contribuie la reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj. "Sper că Consiliul Municipal va vota alocarea unei sume importante în prima şedinţă pentru ca oraşul Oradea să contribuie la reabilittatea Casei Iuliu Maniu. Nu este normal ca la 100 de ani de la Marea Unire casa acestui mare român să fie o paragină", a motivat primarul.

Apel la unitate

Edilul a subliniat că toţi trebuie să contribuie din propriile funcţii şi posturi la "prosperitatea acestor ţinuturi". Potrivit lui Bolojan, liderii din administraţie trebuie să acceseze fonduri europene, să conecteze Oradea la sistemul aerian de transport şi la reţeaua de autostrăzi, precum şi să dezvolte locuri de muncă "pentru ca tinerii noştri să aibă unde trăi şi unde să se dezvolte".

În fine, acesta a făcut un apel la "unitate". "Cred că este important să înţelegem că, cu înţelepciune, cu unitate, se pot face întotdeauna lucruri mult mai bune decât cu adversitate şi cu duşmănie. La an de centenar, nu-mi rămâne decât să vă urez la mulţi ani. La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, România! Dumnezeu să vă aibă în pază", a încheiat Ilie Bolojan.

Defilare de onoare

Despre importanţa Marii Uniri şi despre eliberarea Oradiei a vorbit apoi şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş, preşedintele societăţii cultural-patriotice "Avram Iancu", filiala Oradea. Discursul său a fost urmat de un scurt recital cu cântece patriotice oferit ca în fiecare an de Corul "Traian Moşoiu".

După ce reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Ministerului de Interne, ai mai multor instituţii şi partide, precum şi mai mulţi elevi au depus coroane la statuia lui Traian Moşoiu, a urmat defilarea detaşamentului de onoare format din militari de la Centrul 54 Comunicaţii RMC, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Muzica militară a fost asigurată de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Spre deosebire de alţi ani, reprezentanții Primăriei Oradea au fost însoţiţi la depunerea de coroane de primarii din Ştei şi Beiuş, Iulian Gheorghe Balaj şi Petru Mlendea.

În schimb, la fel ca în anii trecuţi, la ceremonii nu au participat reprezentanţi ai UDMR. Totodată, din partea Consiliului Judeţean Bihor a fost prezent şi a depus o coroană doar un singur vicepreşedinte, Traian Bodea.