Este zi de sărbătoare în toată ţara. Un milion de români celebrează azi Paştile catolice, în timp ce credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc Floriile şi, simultan, pe toţi cei care poartă nume de flori.

În bisericile romano-catolice s-a oficiat, sâmbătă seară, Vigilia pascală, slujba care celebrează ieşirea lui Iisus Hristos din mormânt.   Papa Francisc a oficiat Slujba de Înviere în Bazilica San Pietro. Celebrările religioase catolice vor culmina mâine, odată cu Sfânta Liturghie şi cu ‘Urbi et Orbi’ – "Către oraş şi lume", tradiţionalul mesaj de Paşte şi Binecuvântare apostolică rostit în fiecare an de Suveranul Pontif. 

Pe de altă parte, Floriile ortodoxe sau Duminica Stâlpărilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, evocând intrarea lui Iisus în Ierusalim. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Obiceiuri şi tradiţii

Potrivit mediafax.ro, sătenii din Bistriţa-Năsăud respectă încă, de Florii, obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani. Pentru Duminica Floriilor se fac plăcinte speciale, se pregătesc ramurile de mâţişori sau de salcie, care, după sfinţire, pot vindeca boli, pot opri furtunile sau alunga duhurile rele.

"S-au conservat multe dintre ritualurile din vatra satului nostru menite să ne arate încă o dată legătura strânsă cu pământul şi divinitatea. În multe sate se respectă tradiţii, transmise din generaţie în generaţie, obiceiuri şi credinţe eterogene în care elementele laice coexistă cu cele religioase", a declarant entologul Maximilian Menuţ, pentru Mediafax.

De asemenea, de Florii se obişnuia să se facă "de ursită", astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, zestrea se scoate din casă pentru aerisire.

În anumite zone din ţară exista şi obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Citeşte şi articolul: "Sărbători fără incidente: Sfaturi de la poliţiştii, jandarmii, frontieriştii şi pompierii bihoreni"