Zi istorică în Irlanda, unde sâmbătă au fost făcute publice rezultatele referendumului de vineri, în urma căruia populaţia a fost chemată să se exprime dacă aprobă sau nu căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, la urne s-au prezentat 60,5% dintre cei cu drept de vot, care au votat în marea majoritate în favoarea căsătoriilor între homosexuali.

Rezultatele finale arată că 62,1% (1.201.607) dintre irlandezi au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, în timp ce 37,9% (734.300) s-au pronunţat împotrivă.

Până acum, 19 ţări din lume au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Însă Irlanda este prima ţară care le aprobă prin referendum.

Rezultatele sunt cu atât mai suprinzătoare cu cât Irlanda este cunoscută drept una dintre cele mai conservatoare ţări din lume. Mai mult, până în 1993, în acestă ţară homosexualitatea era infracţiune.

În cazul referendumului de vineri, secţiile de vot au fost deschise vineri de la ora locală 07.00 (09.00 ora României) până la ora locală 22.00 (24.00 ora României), iar numărătoarea a început sâmbătă dimineaţă.