Săptămâna a început tragic pe litoralul românesc. Deși steagul roșu a fost arborat pe toate plajele din Constanța, turiștii s-au aventurat în larg, iar pentru doi dintre ei decizia a fost nefastă.

Mai dureros este că a murit și un salvator care încerca să scoată la suprafață un bărbat, iar acesta l-a tras spre fundul mării.

Au ignorat steagul roșu

Prima tragedie s-a petrecut de dimineață, la Saturn. Un tânăr de 23 de ani din Iași s-a aventurat în largul mării, ignorând steagul roșu. Era însoțit de un prieten, iar acesta, când a văzut că s-a întors singur la mal, a cerut ajutorul salvamarilor. Trupul tânărului a fost adus la mal, dar echipajul SMURD nu a mai putut să-l readucă la viață.

Mai târziu, în Eforie Nord, salvatorii au fost chemați să-l ajute pe un alt bărbat, de 28 de ani, din Ialomița. Și el a fost tras sub apă de curenții puternici. Un salvamar a încercat să-l salveze, dar din nefericire, nu doar că n-a reușit, ci și el și-a pierdut viața. Bărbatul avea 48 de ani. 

„Un salvamar a intrat în mare după bărbat, iar când a ajuns în preajma lui a încercat să-i dea tubul, să-l asigure. În acel moment, panicat, turistul s-a agățat de salvator și l-a tras la fund. A mai intervenit un salvamar, dar când a ajuns era prea târziu”, a povestit Gelu Vătămănescu, coordonatorul salvamarilor din Eforie Nord, la Digi24.

„Marea şi-a luat, azi, tributul: trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte patru au fost scoase din valuri de turişti şi de salvamari şi au primit îngrijiri medicale de la echipajele noastre. Vă rugăm, respectaţi indicaţiile salvamarilor! Nu intraţi în mare dacă steagul roşu este arborat, indiferent cât de buni înotători consideraţi că sunteţi!", se arată într-o postare de pe contul de Facebook al ISU Constanţa.

Salvamarii, revoltați: „Ne-am transformat în babysitter?”

Prognoza arată că următoarele 10 zile Marea Neagră va fi agitată, ceea ce înseamnă că steagul roșu va fi arborat. Salvamarii se așteaptă să aibă zile grele.

„După cum arată prognoza, s-ar putea să avem o săptămână și jumătate steagul roșu pe litoral. Salvamarii o să fie înnebuniți. Dacă până acum alergau 10 km, cred că azi vor alerga 15 – 20 de km ca să salveze fiecare om care oricum nu are ce căuta în apă, dar ei ignoră", a declarat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, la Digi24.

Acesta a mai spus că oamenii nu au grijă de copii, iar micuții se pierd pe plajă, sau nu-și iau medicamentele și leșină. „Nu își iau medicamentația, leșină pe plajă. Părinții sau bunicii să aibă grijă de copii! Ieri ne-am confruntat cu trei cazuri de copii dispăruți. Ne-am transformat în babysitter? Să aibă grijă de copii! Ce să mai dai sfaturi, când de ani de zile batem monedă - aveți grijă la copii, luați-vă pastilele, stați la umbră, hidratați-vă, nu mai intrați în apă după ce ați mâncat sau băut! Aveți grijă de viața voastră, fiecare viață este foarte importantă”, a precizat Borteș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!