Ziariştii "Bihari Napló" nu vor mediatiza festivităţile organizate de Primărie în cinstea intrării trupelor generalului Moşoiu în Oradea, a anunţat redactorul Pap István, într-un editorial publicat în numărul de joi al cotidianului.

Ziaristul consideră că sărbătoarea este "artificială", creată prin mistificarea istoriei, deoarece meritele pentru eliberarea oraşului ar aparţine primarului de la acea vreme, Rimler Károly, şi care, în opinia sa, ar fi trebuit să fie cel sărbătorit deoarece aflase că trupele bolşevicului ungar Kun Bela se apropiau de Oradea şi, pentru a evita vărsarea de sânge în oraş, i-a cerut generalului, care îşi campase trupele la Tileagd, să vină.

Problema, în opinia lui Pap, e că intrarea trupelor lui Moşoiu în Oradea nu a adus eliberare, ci dimpotrivă, asuprire, fiind punctul de pornire a românizării Ardealului şi a ţinutului Partium, dar şi pentru inocularea ideii că Oradea este o comoară care a trebuit luată de la maghiari şi care trebuie păzită de aceştia.

"Maghiarii din Oradea, paşnici de felul lor, poate ar putea să mimeze bucuria de sărbătoarea aceasta, dacă Primăria nu ar fabrica una după alta astfel de festivităţi, care să readucă în memorie diferendele româno-maghiare", scrie Pap.

Cerându-şi scuze de la cititori, ziaristul a anunţat, în finalul editorialului, că redacţia nu va transmite nimic de la festivităţile de 20 aprilie, aşteptând alte evenimente ale municipalităţii care să marcheze buna convieţuire dintre români şi maghiari.

"Să nu ne ia în nume de rău cititorii dacă nu vom prezenta nimic despre festivităţile de astăzi. Pe de altă parte, am fi bucuroşi dacă Instituţia Primarului ar face un efort mai serios şi ar găsi (şi) acele evenimente din istoria Oradiei care fac referire la buna convieţuire a locuitorilor oraşului, pentru a le aniversa şi pe acestea. Despre o astfel de sărbătoare, publicaţia noastră ar scrie cu bucurie", se arată în articol.