Orădenii dornici să deprindă obiceiuri ecologiste, îndeosebi pentru combaterea poluării cu plastic, sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică (19 şi 20 septembrie) la mai multe ateliere şi activităţi organizate de o echipă de tineri în cadrul unui proiect intitulat "Deplastificat".

În ambele zile, vor fi organizate mai multe ateliere de creaţie ecologică, la care părinţi şi copii deopotrivă, dar nu numai, vor învăţa despre arta de a transforma deşeul într-un ceva util şi frumos. Totodată, cei interesaţi vor avea ocazia să descopere care sunt paşii spre o viaţă mai prietenoasă cu mediul, folosind cât mai puţin plastic, dată fiind situaţia României care nu stă prea bine la capitolul reciclare.

Organizatorii au plănuit şi o vânătoare de comori, unde tezaurul este apa neîmbuteliată. Orădenii sunt chemaţi să ajute la realizarea unei hărţi online cu localurile din Oradea care oferă apă în mod gratuit, dar fără a utiliza plastic, cetăţenii putând să reutilizeze propriile recipiente. "Treasure Hunt-ul se adresează tinerilor şi are ca scop promovarea acestor locaţii printr-un joc interactiv de 2 ore, de tip vânătoare de comori. Pe parcursul jocului, participanţii pot acumula o serie largă de informaţii privitoare la problema plasticului, şi desigur, să socializeze într-un mod unic, totodată respectând normele de distanţare socială (grupe de maximum 4 persoane)", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Duminică, pe lângă mai multe ateliere ecologiste, programul cuprinde proiecţia filmului "Before de flood" (Înainte de potop), realizat în parteneriat cu Leonardo DiCaprio, film ce aduce la suprafaţă una dintre cele mai crunte probleme cu care ne confruntăm la nivel global: schimbările climatice. Pelicula va rula în aer liber, la MA Hub, lângă Parcul I. C. Brătianu, începând cu ora 20.

Detalii despre toate activităţile se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului "Deplastificat".

Finanţat prin Bursa Talentelor, a Fundaţiei Comunitare Oradea, proiectul "Deplastificat" a fost iniţiat de orădeanca Andra Cloştorfeanu, o tânără activistă de mediu, care, alături de alţi adolescenţi eco-preocupaţi, a mai organizat şi proteste pentru natură în oraş.