În anul 2022, salariaţii din România vor avea dreptul la 15 zile de sărbători naţionale, din care 9 vor fi în timpul săptămânii. Prima minivacanţă, după Anul Nou, va fi tot în luna ianuarie.

Din cele 15 zile, primele, 1 și 2 ianuarie, au căzut în weekend. În schimb, de Ziua Unirii Principatelor Române, adică pe 24 ianuarie, românii vor avea un weekend prelungit, deoarece sărbătoarea cade într-o zi de luni, scrie alba24.ro.

După această minivacanță nu vor mai fi zile libere decât în aprilie, de Paşte. Ca în fiecare an, Paștele și Rusaliile au câte două zile libere, dintre care prima este duminica.

Zilele libere legale în anul 2022 sunt următoarele:

- Anul Nou: 1 și 2 ianuarie 2022 – sâmbătă și duminică

- Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie – luni ( minivacanță de trei zile)

- Vinerea Mare: 22 aprilie – vineri

- Paștele: 24 și 25 aprilie- duminică și luni

- Ziua Muncii: 1 mai – duminică

- Ziua Copilului: 1 iunie – miercuri

- Rusaliile: 12 și 13 iunie – duminică și luni (Minivacanță de trei zile)

- Adormirea Maicii Domnului: 15 august – luni ( Minivacanță de trei zile)

- Sfântul Andrei: 30 noiembrie – miercuri

- Ziua Națională: 1 decembrie – joi

- Crăciunul: 25 și 26 decembrie – duminică și luni.

Zile libere speciale

Pe lângă zilele libere prilejuite de sărbătorile naţionale, românii au dreptul să nu meargă la serviciu, dar să fie plătiţi, pentru diferite evenimente prevăzute de Codul Muncii: căsătorie (5 zile), căsătoria unui copil (2 zile), naşterea unui copil (5 zile + 10, dacă tatăl a urmat un curs de puericultură), decesul soţului, soţiei, copilului, părinţilor, socrilor (3 zile), decesul bunicilor, fraţilor, surorilor (1 zi), donarea de sânge (1 zi).

În plus, românii primesc o zi liberă de la serviciu şi pentru fiecare doză de vaccin anti-Covid-19 efectuată. 

La Parlament a fost depus un proiect de lege pentru acordarea unei noi zi libere pentru angajați. Aceasta prevede că salariații cu drept de vot să poată primi la cerere, “o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.