Zilele Cetăţii Oradea au debutat, miercuri după amiază, cu deschiderea mai multor expoziţii în cadrul fortăreţei, cu unele ateliere creative şi cu o sesiune de tir cu arcul.

Astfel, în Corpul H a fost deschis Muzeul Pâinii, o expoziţie permanentă, care cuprinde o mică istorioară despre coacerea pâinii, trei cuptoare vechi care au fost recondiţionate, precum şi lopeţi folosite pentru scoaterea pâinilor aburinde de pe vatră.

Totodată, în Corpul C a fost deschisă o expoziţie de marame realizate de Irina Hasnaş Hubbard, care a imprimat pe acestea chipurile unor deţinuţi politici din perioada comunistă.

"În interpetarea mea, maramele sunt pânze ţesute în casă, imprimate cu portretele unor oameni fotografiaţi în timpul detenţiei, în momente de suferinţă şi umilinţă. Fiecare pânză, diferită şi unică, poartă figura şi numele unei persoane reale, cu destinul ei din România anilor ’50", a explicat, printr-un mic pliant lăsat vizitatorilor expoziţiei, autoarea acesteia.

În paralel, în Corpul L a fost deschisă o expoziţie dedicată Cavalerilor Templieri organizată de două astfel de asociaţii din Oradea (Asociaţia Cavalerilor Templieri Varadinum Urbem şi Asociaţia Cavalerilor Templierii Burgului Oradea).

În cadrul acesteia au fost expuse diplome de înnobilare, diverse însemne ale ordinului, ţinutele specifice, armuri, scuturi şi săbii, precum şi un altar specific pregătit cu 9 lumânări care, la întruniri, sunt aprinse în memoria primilor 9 cavaleri templieri. De asemenea, prin mai multe panouri, este prezentată istoria ordinului şi legăturile cavalerilor cu urbea de pe Crişul Repede. 

Miercuri după amiază, orădenii s-au dus în pâlcuri spre Cetate, unde s-a deschis deja, parţial, şi târgul cu produse artizanale. Cele mai interesante evenimente ale Zilelor Cetăţii sunt programate, însă, la finalul săptămânii, între care lupte medievale şi concerte.

Citeşte programul complet în articolul: Călătorie în timp: Zilele Cetăţii aduc trupe medievale şi meşteşugari în Oradea