Zilele Cetăţii (29 iunie – 3 iulie) vor debuta, miercuri după amiaza, cu vernisajul mai multor expoziţii, unele temporare, iar altele permanente amenajate în mai multe corpuri ale fortăreţei orădene.

Unul dintre punctele importante de pe agenda primei zile a evenimentului este deschiderea Muzeului Pâinii (ora 17), cu cuptoare tradiţionale, situat în Corpul H. De la aceeaşi oră, în Corpul C va fi deschisă o expoziţie de marame.

Tot miercuri, de la ora 18, în Corpul M al Cetăţii va fi vernisată expoziţia "Alegorie" în cadrul căreia vor fi prezentate lucrările de pictură semnate de şapte tineri artişti: Diana Suiugan, Tiziana Cellino, Horea Sălăgean, Dates Câmpeanu, Remus Ilisie, Florentiu Ilie şi Dan Hora.

Joi, de la ora 14.30, pianistul Thurzó Zoltán, în parteneriat cu Primăria Oradea şi Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, va vernisa expoziţia tematică "Note, lumini şi amprente. Documente muzicale din arhiva familiei Thurzó".

Acest eveniment va fi găzduit de către Palatul Princiar, Corpul A, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea şi se va deschide cu o scurtă expunere a demersului (Corp A, etaj II, Sala de conferinţe), continuându-se cu un recital de pian al pianistului Thurzó Zoltán, susţinut în zona Lapidariumului de la parterul clădirii.

Piesele expuse, peste 700 la număr, au fost adunate şi selectate de către Thurzó Zoltán din arhiva familială şi vor fi expuse în 6 încăperi, pe mai multe sute de metri pătraţi. Au fost selecţionate curiozităţi şi rarităţi din istoria vieţii muzicale clasice a oraşului Oradea. Între exponatele prezentate se numără manuscrise, scrisori, poze, corespondenţă, afişe legate de personalităţi muzicale care au trăit ori concertat în Oradea. Se vor putea admira şi cele 26 goblenuri realizate de Thurzó Margit.  

În aceeaşi zi, de la ora 18, în Corpul A va avea loc vernisajul "Student Design Expo" care promovează lucrările studenţilor de la Facultatea de Arte, specializarea Design. Totodată, va fi prezentată expoziţia "Atelier Deschis" care aparţine studenţilor de la Pictură.

Pe de altă parte, organizatorii Zilelor Cetăţii Oradea au anunţat şi o modificare în programul inaţiei Vunk.

Vezi programul evenimentului în articolul: Călătorie în timp: Zilele Cetăţii aduc trupe medievale şi meşteşugari în Oradea