Este sărbătoare în acest sfârşit de săptămână în Cetatea Oradea. Sâmbătă, slovacii din Bihor şi din alte judeţe învecinate s-au întrecut în gătitul tradiţionalelor găluşte cu brânză şi plăcinte cu cartofi la Zilele Culturii Slovace, care se ţin până duminică. 

Evenimentul a debutat vineri în fortăreaţa orădeană cu vernisajul expoziţiei "Frumuseţea în costum popular slovac".

Sâmbătă, de la ora 9, echipe din mai multe sate şi oraşe ale judeţului, precum Aleşd, Şinteu, Mădăras, Lugaşu de Jos ori Suplacu de Barcău, dar şi din alte localităţi din judeţe precum Satu Mare şi Maramureş, s-au adunat pentru a amenaja standurile cu produse tradiţionale. După ora 13, au început să pregătească şi găluştele şi plăcintele cu cartofi slovăceşti.

"Din fiecare echipă, formată din reprezentanţii unei localităţi, o persoană va face parte din juriu. Aceasta va degusta din fiecare produs culinar fără să ştie cine l-a făcut şi va da note. Sunt trei probe: cea de aranjare a standului, care trebuie să aibă cât mai multe simboluri din localitatea respectivă, cea de gătit găluşte şi cea de gătit plăcinte. Mâine, vor fi anunţaţi câştigătorii şi premiaţi cu diplome şi cu tigăi ori boluri tradiţionale", a explicat, pentru BIHOREANUL, Alina Zetoca, reprezentantă a organizatorilor.

Curioşii care au ajuns în Cetate au putut să guste bunătăţile gratuit. "Cei care doresc pot să doneze orice sumă într-o urnă amplasată în centrul zonei amenajate de noi (n.r. în curtea Palatului princiar). Banii adunaţi din donaţii vor fi dăruiţi şcolilor slovace din diferite localităţi din Bihor pentru dotarea claselor cu echipamente noi", a mai spus Zetoca.

Unii orădeni care au ajuns în Cetate au gustat pentru prima dată bunătăţile slovacilor.

"Mă bucur că au adus şi bunătăţi tradiţionale, pentru că nu am mai mâncat plăcintele cu cartofi făcute în acest fel şi nici găluştele. E interesant pentru că aflăm şi câte ceva despre cultura lor. Cu siguranţă vom mai sta pe aici câteva ore, ca să prindem şi dansurile", a spus un orădean însoţit de soţia sa. 

Tot sâmbătă, până la ora 19, au loc și mai multe spectacole folclorice susţinute de ansambluri ale comunităţilor slovace din judeţ, iar de la ora 19.30 se va ține și un concert a trupei Kollárovci din Slovacia.

Duminică, Zilele Culturii Slovace se vor încheia cu o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică din Cetate.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea şi Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!