Orădenii sunt invitaţi, la final de săptămână, să descopere tradiţiile slovăceşti în cadrul unei noi ediţii a Zilelor Culturii Slovace.

Evenimentul este organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, Primăria Oradea şi Departamentul pentru Slovacii din Diaspora, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.

Zilele Culturii Slovace vor debuta vineri, la ora 17, la Consulatul Onorific al Slovaciei din Cetate, unde va avea loc o întâlnire festivă cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Slovace. Sâmbătă, însă, programul va fi deschis tuturor curioşilor şi va începe, la ora 16, cu un concurs de gătit tradiţionalele găluşte cu brânză şi plăcinte din cartofi. Ulterior, participanţii vor putea gusta delicioasele preparate.

De la ora 19.30, în Cetate va începe un program cultural-artistic cu cântece şi dansuri slovăceşti, prezentat de ansamblurile "Cerovina" din Valea Cerului, "Datelinka" din Vărzari,"Lipka" din Budoi, şi grupurile vocale "Srdiecko" din Borumlaca, "Varadan" din Oradea şi "Fialka" din Mădăras.

De la ora 21, doritorii vor putea participa la o şcoală de dans susţinută de un coregraf din Slovacia pentru cei care doresc să înveţe primii paşi ai dansurilor slovăceşti.

Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa mai mulţi invitaţi precum preşedintele Parlamentului din Slovacia, Andrej Danko, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Florin Iordache, precum şi ambasadorul Slovaciei la Bucureşti, Jan Gabor.

De asemenea, la Oradea va veni delegaţia Forumului Mondial al Slovacilor din diaspora, condusă de către preşedintele Vladimir Skalsky, alături de peste 20 de preşedinţi ai asociaţilor reprezentative de slovaci din Europa. Pe parcursul acestor zile, vor avea loc întâlniri cu conducerea Prefecturii Judeţului Bihor, Consiliului Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea. "Aceste întâlniri sunt organizate şi cu scopul de a stabili pe viitor diferite strategii de dezvoltare în diferite proiecte culturale, economice dar şi proiecte politice externe ale României", au adăugat organizatorii.