Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei, organizează în intervalul 16-18 septembrie 2022 evenimentul Zilele Culturii Slovace, în Cetatea din Oradea, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace.       

Evenimentul va debuta în data de 16 septembrie cu un schimb de experiență prin care elevii care studiază în școli cu predare în limba slovacă (Liceul Teoretic „Jozef Kozacek” Budoi, Școala Gimnazială Făgetu, Școala Gimnazială Șinteu, Școala Primară Valea Cerului, Școala Primară Vărzari) își vor prezenta cultura, tradițiile, identitatea și școala de unde provin, de care sunt atât de mândri, în fața unor elevi din școli cu predare în limba română din Oradea (Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială nr. 16, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul „Don Orione”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială nr. 11, Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir” și Școala Gimnazială „Dacia”).

Schimbul de experiență dintre școli va fi urmat de spectacole de dans în Cetate, ocazie cu care se vor împărți și invitații pentru ziua următoare. 

De asemenea, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace, va avea loc o recepție în aceeași zi, la ora 18.00, în Cetatea Oradea, la care va lua parte Ambasadorul Republicii Slovace la București, E.S. dl. Karol Mistrík, și Consulul Onorific General, dl. Miroslav Iabloncsik.

În ziua de 17 septembrie vor avea loc manifestări culturale în Cetatea Oradea, precum dansuri și cântece tradiționale slovace, concursuri gastronomice, produse culinare tradiționale slovace, dar și concerte ale formațiilor Čardáš din Abova și Kollárovci. 

În data de 18 septembrie, evenimentul Zilele Culturii Slovace se va încheia cu slujba religioasă care va avea loc la Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea. 

Cu această ocazie, Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România dorește să mulţumească celor care au sprijinit de-a lungul timpului proiectele şi iniţiativele comunităţilor slovace din România, lansând invitația către toți cei interesați să participe la activitățile din program.

Mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/cetateaoradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!