Zeci de producţii cinematografice vor rula de vineri până duminică în Moszkva Café şi în sala festivă a Universităţii Creştine Partium, în cadrul festivalului "Zilele Filmului Maghiar", care se desfăşoară în 18 localităţi din Transilvania.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, intrarea la toate proiecţiile este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar fiecare film va avea subtitrare în limba română.

„Dileme morale, situaţii absurde şi distractive şi momente pline de veselie îi aşteaptă pe iubitorii de filme care doresc să vizioneze cele mai bune lungmetraje maghiare ale anului trecut. În cadrul festivalului vor fi proiectate 10 lungmetraje noi, capodopere ale cinematografiei maghiare, multe scurtmetraje şi zece filme participante la Filmgalopp, competiţia filmelor maghiare din Transilvania", se arată în comunicat.

În Oradea evenimentul va începe vineri, de la ora 11, cu proiecţia pentru copii "Arcuşorii şi… fie ce-o fi", în sala din Universitatea Partium, iar de la ora 19, în acelaşi loc, este programat filmul "Tandreţe". În aceeaşi seară va avea loc, la Moszkva Café, prima etapă a competiţiei "Filmgalopp" de scurtmetraje de ficţiune maghiară.

Lungmetrajul "Tandreţe" regizat de László Csuja şi Anna Nemes a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Cleveland. Acesta "prezintă povestea Edinei, o culturistă care trăieşte împreună cu antrenorul ei, Ádám. Ca să câştige campionatul mondial, Edina trebuie să facă mari sacrificii. Între timp, intră într-o relaţie ciudată cu un bărbat misterios. Întâlnirea celor doi schimbă toate lucrurile în care femeia a crezut vreodată".

În următoarea zi, sâmbătă, sunt programate, la Partium, filmul pentru copii "Jos mâinile de pe tata!", de la ora 11, apoi drama "Film de dragoste", la ora 19, şi filmul "Pentru totdeauna", de la ora 21.30, la care organizatorii recomandă să participe doar cinefilii de peste 18 ani.

La Moszkva Café, de la ora 17, va fi a doua etapă a competiţiei "Filmgalopp" de scurtmetraje.

Duminică, în ultima zi a festivalului, la Partium, vor rula lungmetrajele "Milă", de la ora 19, şi "Toxicomă", de la ora 21, iar în Moszkva vor fi prezentate mai multe scurtmetraje selectate la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj din Budapesta.

Programul complet poate fi urmărit pe site-ul evenimentului. Zilele Filmului Maghiar programează proiecții și în Salonta, precum și în alte orașe: Sibiu, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Diosig, Gherla, Gheorgheni, Săvădisla, Târgu Secuiesc. Evenimentul este organizat de asociaţia clujeană Filmtett şi se află la ediţia a 22-a.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!